Αεροπορικό ατύχημα στην Σάμο - ©NikosT - ©Walking in Hellas - ©Photo-News.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Αεροπορικό ατύχημα στην Σάμο

3 Αυγούστου του 1989 Βουνοκορφή Κερκετέα στην Σάμο σε υψος 1430μ. (Shorts 330-200 SX-BGE).
Η Πτήση πραγματοποιούταν VFR ενώ οι συνθήκες εκείνη την ημέρα απαιτούσαν συνθήκες IFR λόγο χαμηλής νέφωσης. Το αεροσκάφος προσέγγισε τη Σάμο, και αφού λόγο ορατότητας απέκλινε 4nm από το άνοιγμα H-59, το αεροσκάφος κινήθηκε σε μια πορεία σύγκρουσης με το βουνό, ενώ προσπαθούσε για μια προσέγγιση του διαδρόμου 09 της Σάμου. Το αεροπλάνο, το οποίο ονομαζόταν  "Νήσος Μήλος", τελικά κατέληξε σε σύγκρουση με το βουνό Κέρκης σε υψόμετρο 1430 μ.

Η πτήση αυτή εκείνη τη μέρα μετέφερε 31 επιβάτες και 3 μέλη του πληρώματος

Να προσθέσω ότι εκείνο το χρονικό διάστημα εργαζόμουν στην Αεροπλοΐα μηχανικός και μετείχα προσωπικά στην διερεύνηση του ατυχήματος με την ομάδα της ΥΠΑ και τον προϊστάμενο της Αεροπλοΐας τον Πασχάλη, σαν φωτογράφος της Αεροπλοΐας. Το τι αντικρίσαμε με τις σημερινές νομικές συνθήκες θα κοβόταν σαν άρθρο. Θα επισημάνω μόνο ότι οι άνθρωποι ενταφιάστηκαν επί τόπου. Ήταν τόσο διαμελισμένοι και αναμεμιγμένοι με τα υλικά του σκελετού του Α/Φ  που δεν υπήρχε καμία περίπτωση να αναγνωριστούν.
Να προσθέσω κάτι που ποτέ δεν γράφτηκε πουθενά.
Στην διερεύνηση από το πρωί που ξεκινήσαμε, αρχικός δεν βρίσκαμε την δεξιά προπέλα, σε μια απόσταση μισού χιλιομέτρου και οι εμπειρογνώμονες της ΥΠΑ τότε ήταν έτοιμοι να γράψουν για μηχανική βλάβη από αποκόλληση προπέλας από τον κινητήρα. Τότε τους παρακάλεσα να με αφήσουν να διερευνήσω ακόμα περισσότερη απόσταση ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί.
Μετά το ένα χιλιόμετρο βρήκα σημάδια σε βράχο και αφού τα ακλούθησα την βρήκα πίσω από έναν μεγάλο βράχο. Είχε διανύσει μια απόσταση αν θυμάμαι καλά τουλάχιστον 1200 μέτρων. Δυστυχώς τότε χρησιμοποιούσαμε φιλμ και η μηχανή ανήκε στην Αεροπλοΐα. Όταν αποχωρίσαμε υποχρεωτικά παρέδωσα την φωτογραφική μηχανή στο επιτελείο της ΥΠΑ οπότε δεν έχω κρατήσει καμία φωτογραφία από αυτές που τράβηξα. Έχω βρει όμως στα διαδίκτυο ορισμένες που είναι από αυτές που είχα τραβήξει.

Οι φωτογραφίες από τις εφημερίδες είναι από το αρχείο μου. Οι άλλες φωτογραφίες είναι από επισκέπτη στο βουνό μετά από χρόνια και φωτογράφισε τα απομεινάρια, μνημεία, που υπάρχουν να θυμίζουν τις ζωές που έφυγαν σε εκείνο το σημείο.
 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού