Γιώργος Τσούμπας - ©NikosT - ©Walking in Hellas - ©Photo-News.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Γιώργος Τσούμπας

Τον κύριο Γιώργο τον γνώρισα το 2011 στην έκθεση φωτογραφίας της «Φωτογραφικής Λέσχης Καστοριάς» προσωπικά για λίγο και αυτό που μου έμεινε ήταν ένας άνθρωπος γελαστός, ευχάριστος, συζητήσιμος. Χαίρομαι που γίνεται αυτό το αφιέρωμα στον κύριο Γιώργο που έχει αφιερώσει την φωτογραφική του διαδρομή στο μεγαλύτερο ποσοστό στην Κρήτη και έχει αναδείξει πολλά.


Γιώργος Τσούμπας

Στα πρόσωπά τους «χαράσσονται» βαθιές ρυτίδες, στα μάτια τους «διαβάζεις» τη ψυχή τους και η κορμοστασιά τους, αυτή των αυθεντικών Κρητικών που πέρασαν όλη τη ζωή τους παλεύοντας με τη γη και τις δυσκολίες για την επιβίωσή τους.

Ακόμη κι αν δεν τους γνωρίζεις προσωπικά, οι Κρητικοί μέσα από το βλέμμα τους αφηγούνται τη δική τους ιστορία. Χαρές, λύπες, δυσκολίες, βάσανα, ολόκληρη η ζωής τους «καθρεφτίζεται» σε αυτό το βλέμμα.

«Οι ρυτίδες , ο μόσχος η απλότητα των ανθρώπων, αυτό με «κέρδισε». Αγαπάω πολύ τους χωρικούς. Οι χωρικοί είναι εξαιρετικοί άνθρωποι,  οι «χωριάτες» αντίθετα έχουν την ιδιοτέλεια…» σχολιάζει ο Γιώργος Τσούμπας που μέσα από το φωτογραφικό φακό αφηγείται τις δικές τους ιστορίες.

«Αν δεν υπάρχει χημεία, δεν φωτογραφίζω»

Για τα μοναδικά πορτραίτα εμπνευσμένα από την κρητική σχολή με ασπρόμαυρο χρώμα, ο φωτογράφος «όργωσε» όλη την Κρήτη, «έγραψε» πολλά χιλιόμετρα και  συνάντησε πολλούς Κρητικούς. Όπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο neakriti.gr «έχω τραβήξει περίπου 150 φωτογραφίες, πολλοί από αυτούς δεν βρίσκονται πια στη ζωή.  Ο καθένας με το ονοματεπώνυμο, το παρατσούκλια του, την ιστορία του.  Πρώτα πίνουμε τη ρακή μας και τους γνωρίζω προσωπικά για να βγει το σωστό πορτρέτο. Αν δεν υπάρχει χημεία, δεν μπορώ να φωτογραφίσω».

«Οι σαρικοφόροι χάνονται…»

Ο γνωστός Ηρακλειώτης με καταγωγή από τα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας που κινείται στον επιχειρηματικό χώρο, ξεκίνησε πριν από 25χρόνια να ασχολείται με τη φωτογραφία και γρήγορα τον «κέρδισαν» τα πορτραίτα.  Όπως λέει ο 57χρονος φωτογράφος «το κάνω με τη ψυχή μου, την καρδιά μου, για την Κρήτη…Θέλω να αφήσω και κάτι στην επόμενη γενιά. Οι σαρικοφόροι Κρητικοί γίνονται όλο και λιγότεροι και «φεύγουν» από τη ζωή. Η παράδοση μας θα αρχίζει να χάνεται».

Η συμβουλή που έχει να δώσει ο ίδιος στους νέους φωτογράφους είναι πριν από το «κλικ» του φακού να ξεκαθαρίσουν γιατί φωτογραφίζουν. Ο ίδιος όπως είπε, φωτογραφίζει μόνο για τον εαυτό του. Και είναι η αλήθεια μέσα από τη δική του οπτική που «ξετυλίγεται» σε κάθε φωτογραφία.

Το θάρρος, η λεβεντιά, η παράδοση και το «χρώμα» της Κρήτης σε… ασπρόμαυρο φόντο.Βλέμματα και εικόνες που «μιλάνε» στη ψυχή σου….


Το Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη


 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού