ΛΟΦΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΥΜΗΤΤΟΣ - ©NikosT - ©Photo-News.gr - ©Walking in Hellas

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

ΛΟΦΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΥΜΗΤΤΟΣ

Το «Φραγκομονάστηρο» βρίσκεται στον Υμηττό νοτιοδυτικά της μονής Καισαριανής στο ύψωμα του «Κοιμητηρίου των Πατέρων».

Στον αρχαιολογικό χώρο γνωστό και ως «λόφος των Ταξιαρχών» εντοπίζεται το πρώτο χριστιανικό κέντρο που ιδρύθηκε στην περιοχή.

Σώζονται τα θεμέλια τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής με νάρθηκα του 5ου-6ου  αι. στα ερείπια της οποίας και στη νοτιοανατολική της γωνία κτίστηκε, πιθανότατα τον 10ο αι., ναός του μεταβατικού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ελλαδικού τύπου, πρόδρομος του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού, αφιερωμένος στους Ταξιάρχες.

Νότια και σε επαφή με τον νότιο τοίχο του βυζαντινού ναού θεωρείται ότι κτίστηκε την περίοδο της Φραγκοκρατίας η εκκλησία του Αγίου Μάρκου απ’ όπου και το όνομα της περιοχής Φραγκομονάστηρο.

Τον 11ο αι. το μοναστικό κέντρο μεταφέρθηκε ανατολικότερα με την ίδρυση του Καθολικού της Μονής Καισαριανής.

Στην περιοχή της βορειοδυτικής γωνίας της παλαιοχριστιανικής βασιλικής κτίστηκε τον 17ο αι. ο μικρός μονόκλιτος καμαροσκέπαστος ναός αφιερωμένος επίσης στους Ταξιάρχες, κοιμητηριακός της μονής Καισαριανής μοναστικό κέντρο μεταφέρθηκε ανατολικότερα με την ίδρυση του Καθολικού της Μονής Καισαριανής.

Στην περιοχή της βορειοδυτικής γωνίας της παλαιοχριστιανικής βασιλικής κτίστηκε τον 17ο αι. ο μικρός μονόκλιτος καμαροσκέπαστος ναός αφιερωμένος επίσης στους Ταξιάρχες, κοιμητηριακός της μονής Καισαριανής.
 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού