Νυχτερινή φωτογραφία - ©NikosT - ©Walking in Hellas - ©Photo-News.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Νυχτερινή φωτογραφία


Ο όρος νυχτερινή φωτογραφία αναφέρεται σε φωτογραφίες που ελήφθησαν σε εξωτερικούς χώρους μεταξύ του σούρουπου και της αυγής. Τη νύχτα οι φωτογράφοι έχουν γενικά επιλογή μεταξύ της χρησιμοποίησης τεχνητού φωτός και χρησιμοποίησης μιας μεγάλης έκθεσης, εκθέτοντας τη σκηνή για δευτερόλεπτα ή ακόμη και λεπτά, προκειμένου να δώσει στον αισθητήρα αρκετό χρόνο για να συλλάβει μια καθαρή  εικόνα. Με τις  υψηλότερες ευαισθησίες στους νέους αισθητήρες, με τους μεγάλου διαφράγματος φακούς, και την ολοένα μεγαλύτερη ποσότητα  του αστικού φωτισμού γίνεται όλο και πιο εύκολη η λήψη φωτογραφίας με τη χρήση των διαθέσιμων πηγών φωτός.

Τεχνική κι εξοπλισμός

Ο παρακάτω εξοπλισμός είναι ο απολύτως απαραίτητος.
Ένα τρίποδο είναι συνήθως αναγκαία λόγω των μεγάλων χρόνων έκθεσης. Εναλλακτικά, η κάμερα μπορεί να τοποθετηθεί σε μια σταθερή, επίπεδη επιφάνεια  π.χ. ένα τραπέζι ή μια καρέκλα, πεζούλι, περβάζι παραθύρου, κλπ.
Ένα καλώδιο απελευθέρωσης κλείστρου ή ένα τηλεκοντρόλ IR ή ακόμα και ο αυτόματος χρονοδιακόπτης σχεδόν πάντα χρησιμοποιείται για την πρόληψη του κουνήματος της μηχανής όταν το κλείστρο απελευθερώνεται.
Χειροκίνητη εστίαση, δεδομένου ότι τα συστήματα αυτόματης εστίασης συνήθως δεν λειτουργούν καλά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Νεότερες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές ενσωματώνουν λειτουργία ζωντανής προβολής που συχνά επιτρέπει την πολύ ακριβή χειροκίνητη εστίαση.
Ένα χρονόμετρο για την μέτρηση του χρόνου σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί το bulb mode της φωτογραφικής.

Μακροχρόνια έκθεση σε πολλαπλά φλαςΗ μακροχρόνια έκθεση σε πολλαπλά flash είναι μια μέθοδος για νύχτα ή χαμηλό φωτισμό στην οποία χρησιμοποιείται μονάδα κινητού φλας για να εκθέσει τα διάφορα μέρη ενός κτηρίου ή εσωτερικού χώρου χρησιμοποιώντας μια μεγάλη έκθεση.
Η τεχνική αυτή συνδυάζεται συχνά με τη χρήση χρωματιστών μεμβρανών στο μπροστινό μέρος της μονάδας φλας για να παρέχουν διαφορετικά χρώματα προκειμένου να φωτιστεί το θέμα με διαφορετικούς τρόπους. Μπορεί επίσης  να αναβοσβήνει η μονάδα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της έκθεσης ενώ αλλάζουν τα χρώματα των μεμβρανών ώστε να αναμιχθούν τα χρώματα για την τελική εικόνα. Αυτό απαιτεί κάποια επιδεξιότητα και πολλή φαντασία, δεδομένου ότι δεν είναι δυνατόν να δούμε τα αποτελέσματα έως ότου η έκθεση τερματιστεί. Με τη χρήση αυτής της τεχνικής, ο φωτογράφος μπορεί να φωτίσει συγκεκριμένα τμήματα του θέματος με διάφορα χρώματα που δημιουργούν σκιές η οποίες κανονικά δεν θα ήταν δυνατόν να φανούν.

LightpaintingΤο κλείστρο  της κάμερας ανοίγει. Ένα πρόσωπο που φέρει έναν φωτιστικό μέσο περιφέρεται στη σκηνή και  το χρησιμοποιεί για να φωτίσει όλα τα επιθυμητά αντικείμενα
στη σκηνή, αφού τελειώσει το διάφραγμα κλείνει. Το αποτέλεσμα είναι μια φωτεινή σκηνή που χαρακτηρίζεται από  πολλά ίχνη ορατού φωτός. Το πρόσωπο του ανθρώπου που φωτίζει δεν είναι ορατό στη φωτογραφία.

 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού