Οδηγός για αρχάριους Η ισορροπία λευκού. - ©NikosT - ©Photo-News.gr - ©Walking in Hellas

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Οδηγός για αρχάριους Η ισορροπία λευκού.


Η ισορροπία λευκού, δεν είναι κάτι περίπλοκο, αλλά ουσιώδες, για μια καλή φωτογραφία.

Τι είναι η ισορροπία λευκού;

Όταν κοιτάζουμε ένα λευκό αντικείμενο με τα μάτια μας, προσαρμόζεται αυτόματα στις συνθήκες φωτισμού, ώστε το αντικείμενο να φαίνεται τέλειο, η να μπορεί να ισορροπεί, το λευκό,  κάτω από μια λάμπα βολφραμίου ή έξω στο φως του ήλιου.
Ενώ τα μάτια μας είναι εξαιρετικά στο να ισορροπούν το λευκό και να εξισορροπεί τα άλλα χρώματα, οι ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές δεν μπορούν να κάνουν το ίδιο,  αν δεν τις βοηθήσουμε να προσαρμόσουν τα χρώματα(κάτι που είναι γνωστό ως η » θερμοκρασία χρώματος «) μέσω της ρύθμισης white balance.  Η λάθος ρύθμιση του λευκού, μπορεί να αφήσει τις φωτογραφίες μας με μια μπλε (ψυχρή) ή μια πορτοκαλί (ζεστή) απόχρωση.
Ισορροπία λευκού είναι η διαδικασία αυτών των ρυθμίσεων, που θα κάνει την κάμερας με την βοήθεια μας, να μπορεί να αναπαράγει τα λευκά, στις φωτογραφίες μας, όπως θα έπρεπε. Μια ρύθμιση προς το ψυχρό, αναδεικνύει χειμερινά χρώματα, ενώ μια ρύθμιση προς το θερμό, μας αποδίδει φθινοπωρινά χρώματα.

Οι κατασκευαστές των φωτογραφικών μηχανών, γνωρίζοντας ότι η αυτόματη ρύθμιση του λευκού, δεν αποδίδει πάντα σωστά, πήραν την απόφαση και πρόσθεσαν προγράμματα με προεπιλεγμένη ισορροπία λευκού.
Θα δείτε στα menu, ρυθμίσεις για τις λάμπες φθορίου, για τις λάμπες πυρακτώσεως, για το φεγγάρι, συννεφιά, σκιά, και πολλές άλλες ρυθμίσεις.
Σε αυτές τις ρυθμίσεις οι κατασκευαστές έχουν ενσωματώσει την καθορισμένη ρύθμιση του λευκού για την συνθήκη φωτογράφισης.
Υπάρχουν όμως και φωτογραφικές κλασικές μηχανές που την ισορροπία λευκού πρέπει να την ρυθμίσει ο φωτογράφος.
Πως θα το κάνουμε αυτό; Παίρνουμε ένα λευκό χαρτί, η μια κάρτα ισορροπίας λευκού από ένα φωτογραφικό κατάστημα, το βάζουμε στο σημείο που θα φωτογραφίσουμε, και παίρνουμε μια λήψη. Ελέγχουμε την φωτογραφία μας, και βλέπουμε αν μας δείχνει το λευκό σωστά. Αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι, τότε το ρυθμίζουμε ανάλογα τι αποτέλεσμα βλέπουμε. Δηλαδή. Αν το χρώμα του λευκού φέρνει προς γκρι η μπλε, τότε το πάμε προς τα ζεστά χρώματα. Αν είναι κίτρινο η πορτοκαλή τότε το πάμε προς τα ψυχρά χρώματα. Προσοχή, κάντε μικρές ρυθμίσεις. Η διαφορά είναι πολύ μεγάλη με μια βαθμίδα ρύθμισης την φορα, γι αυτό προσοχή.

Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές πλέον έχουν αυτόματο σύστημα ρύθμισης και δεν νομίζω να χρειαστεί να μπείτε σε αυτήν την διαδικασία. Είναι καλό όμως να το γνωρίζετε γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου συμβεί σε μια φωτογράφιση.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που θέλουμε να κάνουμε εσκεμμένη εκτροπή της ισορροπίας του λευκού, και ιδικά σε ώρες με ζεστή θερμοκρασία χρώματος, όπως ένα ηλιοβασίλεμα, για να δώσουμε μια πιο δραματική εικόνα.
Τότε την ρύθμιση την βάζουμε σε manual από auto, και ρυθμίζουμε πάντα συγκρατημένα, προς τα ζεστά χρώματα.
Σε ένα ηλιοβασίλεμα παράδειγμα θα μπορούσατε να πάτε σε χρώματα μεταξύ του πορτοκαλή και του κόκκινου.

Ενώ έναν δρόμο με λάμπες αλογόνου στους στύλους, μπορείτε να πάτε προς το γαλάζιο μπλε ώστε να σας δώσει ένα λαμπρό έντονο μπλε.
Αν τώρα δεν έχουμε στην μηχανή μας τον πίνακα που μας επιτρέπει να ρυθμίσουμε τα χρώματα επάνω στην παλέτα, τότε μπορείτε να το κάνετε με τα προεπιλεγμένα προγράμματα.
Παράδειγμα. Θέλουμε να φωτογραφίσουμε ένα ηλιοβασίλεμα. Βάζουμε την ρύθμιση για φωτογράφιση κάτω από σκιά. Το κόψιμο των ψυχρών χρωμάτων θα σας δώσει ένα βελούδινο πορτοκαλή χρώμα.
Αυτά είναι σαν αρχή, βοήθημα ώστε να αρχίσετε α κατανοείτε την ισορροπία του λευκού.

Όσο μαθαίνετε την μηχανή σας θα μαθαίνετε και τις αδυναμίες της οπότε θα έχετε τουλάχιστον τα βασικά να τα διορθώσετε. 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού