Οδηγός για αρχάριους:Ταχύτητα κλείστρου - ©NikosT - ©Photo-News.gr - ©Walking in Hellas

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Οδηγός για αρχάριους:Ταχύτητα κλείστρου

Πάντα πίστευα ότι στη φωτογραφία, θα πρέπει να αποφύγετε τη σύγχυση λόγω της τεχνικής πλευράς στο χόμπι σας, και να επικεντρωθείτε  στην ανάπτυξη των δημιουργικών φωτογραφιών.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τεχνικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για να πάρετε μια καλή φωτογραφία, και η ταχύτητα κλείστρου είναι ένα από αυτά.
Ταχύτητα του κλείστρου είναι 1 από τα 3 στοιχεία (μαζί με το διάφραγμα και την ταχύτητα ISO) που καθορίζουν μία έκθεση μιας φωτογραφίας. Ελέγχει, επίσης, πόσο παγωμένες θα είναι οι φωτογραφίες σας, και σας επιτρέπει να εισάγουν πολλά ενδιαφέροντα δημιουργικά εφέ στις φωτογραφίες σας.
Ας δούμε τι είναι, γιατί είναι σημαντικό, και πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε.
Ταχύτητα του κλείστρου είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο στη φωτογραφία και αξίζει να το γνωρίζεται.

Τι είναι η ταχύτητα κλείστρου;
Μέσα στη φωτογραφική μηχανή σας, ακριβώς μπροστά από τον αισθητήρα, είναι ένα μικρό πτερύγιο που ονομάζεται κλείστρο.
Όταν τραβάτε μια φωτογραφία, αυτό ανοίγει και κλείνει για να αφήσει το φως να φτάσει στον αισθητήρα, δημιουργώντας την εικόνα σας.
Ταχύτητα κλείστρου περιγράφεται στο πόσο γρήγορα ή αργά το κλείστρο ανοίγει και κλείνει.
Μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου σημαίνει ότι το κλείστρο είναι ανοιχτό μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Μια αργή ταχύτητα κλείστρου, το κλείστρο είναι ανοιχτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Ποια είναι η ταχύτητα κλείστρου και πως μετριέται;
Οι ταχύτητες κλείστρου σε δευτερόλεπτα ή κλάσματα του δευτερολέπτου.
Για παράδειγμα, με ταχύτητα κλείστρου 1 / 100 σημαίνει 1/100th του δευτερολέπτου, ή 0,01 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως «χρόνος έκθεσης», γιατί είναι το χρονικό διάστημα που ο αισθητήρας είναι εκτεθειμένος στο φως.
Οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα των ταχυτήτων κλείστρου, που αρχίζει σε λίγα μόλις χιλιοστά του δευτερολέπτου και να πηγαίνει μέχρι αρκετά δευτερόλεπτα.
Μηχανές SLR έχουν επίσης «Bulb» mode, όπου μπορείτε να κρατήσετε το κλείστρο ανοιχτό για όσο χρονικό διάστημα θέλετε.

Επιλέγοντας την καλύτερη ταχύτητα κλείστρου
Στην αυτόματη λειτουργία της φωτογραφικής μηχανή σας, θα προσπαθήσει το πρόγραμμα να μαντέψει την καλύτερη ταχύτητα κλείστρου για να συλλάβει τη σκηνή σας.
Δυστυχώς τα μεσαίας τάξης φωτογραφικά μοντέλα μηχανών, με μεσαίας ποιότητας προγράμματα  για να πέσει το κόστος, δεν έχουν πάντα δίκιο και οι φωτογραφίες σας μπορεί να καταλήξουν με  άσχημη έκθεση.
Μια καλύτερη επιλογή είναι να μεταβείτε σε χειροκίνητη λειτουργία και να αναλάβετε τον έλεγχο της ταχύτητας κλείστρου μόνοι σας. Με αυτήν την τεχνική, θα πρέπει να εξετάσετε τα ακόλουθα:Το κούνημα της μηχανής
Το κούνημα της μηχανής εμφανίζεται όταν την κρατάμε στο χέρι.
Ανεξάρτητα από το πόσο σταθερό νομίζετε ότι είναι το χέρι σας, δεν μπορείτε ποτέ να σταθεροποιηθεί τέλεια, και αυτή η μικρή κίνηση εμφανίζεται στις φωτογραφίες σας ως έλλειψη ευκρίνειας.
Το κούνημα της μηχανής εμφανίζεται όταν την έχουμε στο χέρι και έχουμε χαμηλή ταχύτητα, με αποτέλεσμα το κούνημα των αντικειμένων.
Μπορείτε να αποφύγετε το κούνημα της μηχανής, χρησιμοποιώντας μια γρηγορότερη ταχύτητα κλείστρου.
Είναι πιο αισθητή όταν χρησιμοποιείτε φακούς με μεγάλο εστιακό μήκος, οπότε όσο περισσότερο εστιακό μήκος έχει ο φακός, τόσο περισσότερο θα χρειαστεί να αυξηθεί η ταχύτητα κλείστρου σας για να αποφύγετε το κούνημα της μηχανής.
Ως γενικό κανόνα,  θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ελάχιστη ταχύτητα κλείστρου 1/focal μήκος του φακού.
Έτσι, για ένα 200 χιλιοστών φακό, χρησιμοποιήστε μια ταχύτητα κλείστρου τουλάχιστον 1/200.
Κατά τον υπολογισμό αυτό, η χρήση των φακών σας, έχει αποτελεσματικό εστιακό μήκος, και το βρίσκεται πολλαπλασιάζοντας την εστιακή απόσταση από την φωτογραφική σας μηχανή.Motion Blur
Θόλωμα κίνησης συμβαίνει όταν φωτογραφίζετε ένα κινούμενο θέμα, ας πούμε έναν δρομέας.
Εάν χρησιμοποιείτε μια αργή ταχύτητα κλείστρου, ο δρομέας θα κινηθεί κατά μήκος του καρέ, ενώ το κλείστρο είναι ανοιχτό, προκαλώντας τους να εμφανίζονται σαν μια θολή ράβδωση στην τελική εικόνα.
Χρησιμοποιήστε μια γρήγορη ταχύτητα κλείστρου για την εξάλειψη, θόλωμα κίνησης, ή να το χρησιμοποιήσετε δημιουργικά για να μεταφέρετε κίνηση και ταχύτητα.
Μπορείτε να αποφύγετε θόλωμα κίνησης με τη χρήση μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου.
Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το θέμα θα προχωρήσει λιγότερο, ενώ το κλείστρο είναι ανοιχτό, μειώνοντας το θόλωμα. Με μια αρκετά πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, το θόλωμα γίνεται δυσδιάκριτο, και η δράση φαίνεται «παγωμένη».
Αλλά προτού να κανετε την κινηση να μεγαλοσετε την ταχυτητα, σκεφτιτε αν πραγματικα θελεται το παγομα της εικονας.Έκθεση
Πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι η σκηνή που είναι να φωτογραφίσετε έχει σωστή έκθεση. Η πιο αργή ταχύτητα κλείστρου αφήνει περισσότερο φως, ενώ μια πιο γρήγορη ταχύτητα κλείστρου αφήνει λιγότερο. Θα πρέπει να επιλέξετε μια ταχύτητα κλείστρου που σας δίνει ακριβώς τη σωστή ποσότητα του φωτός, να δώσει μια φωτογραφία που δεν είναι πολύ φωτεινή (υπερέκθεση) ή σκούρα (υποέκθεση), και η οποία έχει ένα καλό επίπεδο λεπτομέρειας.
Η επιλογή της σωστής ταχύτητας κλείστρου είναι σημαντική για την επίτευξη τέλειας έκθεσης, με καλή λεπτομέρεια στις φωτεινές και σκοτεινές περιοχές.
Να θυμάστε ότι η έκθεση δεν εξαρτάτε μόνο από την ταχύτητα κλείστρου, αλλά εξαρτάται και από το διάφραγμα και την  ρύθμιση ISO. Μια καλή τεχνική είναι να επιλέξετε μια ταχύτητα κλείστρου που δίνει την επιθυμητή έκθεση, και στη συνέχεια να προσαρμόσετε την ρύθμιση και στο διάφραγμα σας και το ISO για να δώσει μια καλή συνολική έκθεση.

Δημιουργικά εφέ
Με τη χρήση πολύ μικρής ή πολύ μεγάλης ταχύτητας κλείστρου, μπορείτε να φτιάξετε μερικά ενδιαφέροντα δημιουργικά εφέ στις φωτογραφίες σας.
 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού