Οδηγός για αρχάριους: Φωτογράφιση ουρανού, αστεριών. - ©NikosT - ©Photo-News.gr - ©Walking in Hellas

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Οδηγός για αρχάριους: Φωτογράφιση ουρανού, αστεριών.


Αιχμαλωτίστε την κίνηση των άστρων την νύχτα.
Τεχνικά απλή και οπτικά εκπληκτική, μάθετε πώς να κάνετε την φωτογράφιση.
H Νυχτερινή φωτογραφία είναι μια από της τεχνικές που εντυπωσιάζουν τον φωτογράφο.
Αυτή η τεχνική φωτογράφισης είναι εντυπωσιακή διότι σου δίνει φωτογραφίες με εντυπωσιακά χρώματα, υφές και σχήματα που αποκαλύπτονται κάτω από περιορισμένες συνθήκες φωτισμού, και μπορείτε να πειραματιστείτε με μεγάλους χρόνους έκθεσης για να προσθέσετε ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον στις φωτογραφίες σας.
Η φωτογράφιση των αστερίων είναι ένα από τα πιο όμορφα θέματα που μπορείτε να φωτογραφίσετε. Παράγουν κάποια συναρπαστικά σχέδια, και μπορούν να δώσουν ένα τοπίο πραγματικά αφηρημένο, σχεδόν σουρεαλιστικό.
Είναι σίγουρα ένα από τα πλέον δύσκολα θέματα για να φωτογραφίσετε, γιατί απαιτείτε  σχολαστικός προγραμματισμός απαιτείται να μείνετε  για ώρες στο μέρος που έχετε επιλέξει για την φωτογράφιση.
Όλη αυτή η ταλαιπωρία όμως αξίζει, γιατί στο τέλος θα ανταμειφτείτε με ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.

Που να φωτογραφίσετε
Επιλέξτε ένα σημείο όσο πιο μακριά γίνετε από πόλεις, ή τουλάχιστον σε ένα σημείο της περιοχής με μειωμένη την φωτορύπανση.
Προτιμάμε μέρες για την φωτογράφιση που το φεγγάρι είναι στην αρχή του, για να μην έχουμε φωτεινό ουρανό.

Ρύθμιση του εξοπλισμού
Οι μεγάλες επαναλαμβανόμενες εκθέσεις για μεγάλο χρόνο, θα εξαντλήσουν την μπαταρία σας.
Γιαυτο, θα πρέπει να μεριμνήσετε να έχετε εφεδρική, και αν δεν είναι εφικτό αυτό να έχετε μαζί φορτιστή για τον αναπτήρα του αυτοκινήτου.
Θα χρειαστείτε μια φωτογραφική μηχανή SLR ή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή DSLR με λειτουργία Bulb.
Χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη ρύθμιση ISO (π.χ. ISO 100) στη φωτογραφική μηχανή σας,  για να μειώσει το ποσό του θορύβου στην τελική φωτογραφία σας.
Ένα τρίποδο είναι απολύτως απαραίτητο.
Εδώ θα σταθώ να σας ενημερώσω ότι στην συγκεκριμένη τεχνική φωτογράφιση, το τρίποδο είναι η ψυχή.
Αν είναι ένα ελαφρύ τρίποδο το οποίο δεν αντέχει το βάρος της μηχανής, θα έχουμε τρέμουλο, θα μας διπλώνει την μηχανή γιατί θα πρέπει να την έχουμε σε γωνία προς τον ουρανό.
Έτσι θα πρέπει να διαλέξουμε ένα τρίποδο με αντοχή στην κεφαλή, το διπλάσιο βάρος από την μηχανή μας τουλάχιστον, αλλά οπωσδήποτε να αντέχει πάνω από τα κιλά της μηχανής.
Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο σε νούμερο διάφραγμα για να διασφαλίσετε ότι θα συλλάβει άφθονο φως. Αυτό θα σας δώσει φωτεινότερα αστέρια.
Σε μια χειμωνιάτικη νύχτα, βάζουμε γύρο από τον φακό μια μόνωση, ώστε να μην θαμπώσει η υγρασία τα γυαλιά. Ένας τρόπος είναι να χαλάσουμε μια μάλλινη κάλτσα, χοντρή,  και να την φορέσουμε στον φακό.
Αν έχετε σκοπό να τραβήξετε  συγκεκριμένα αστέρια, παίρνουμε μαζί έναν χαρτί ώστε να προσανατολιστούμε.

Σύνθεση φωτογραφίας σας
Η Γη περιστρέφεται γύρω από το βόρειο και νότιο πόλο. Εάν θέλετε να τοποθετήσετε ένα από αυτά τα σημεία στο κέντρο σας, θα χρειαστεί να εντοπίσετε το βόριο αστέρι , Polaris (βόρειο ημισφαίριο) ή το Νότιο αστέρι, Sigma Octantis (νότιο ημισφαίριο). Οι γραμμές των αστεριών σας  θα σχηματίζουν ένα κύκλο γύρω από αυτό το σημείο, έτσι ώστε η φωτογραφία σας να δημιουργεί κυκλικές γραμμές.

Χρόνος έκθεσης
Τον  χρόνο έκθεσης θα τον βρείτε μετά από μερικές δοκιμές και μπορεί να είναι από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες, ανάλογα με τις συνθήκες.
Ξεκινήστε με χρόνο έκθεσης από 3 λεπτά και συνεχίστε να διπλασιάζετε μέχρι να πάρετε ένα καλό αποτέλεσμα.
Μόλις φτάσετε κοντά στο σωστό χρόνο έκθεσης, χρησιμοποιήστε την κρίση σας με τα προηγούμενα αποτελέσματα για να αποφασίσετε αν θα αυξήσετε ή να μειώσετε το χρόνο έκθεσης.

 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού