Οδηγός για αρχάριους: Χρησιμοποιώντας το κλείδωμα εστίασης - ©NikosT - ©Photo-News.gr - ©Walking in Hellas

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Οδηγός για αρχάριους: Χρησιμοποιώντας το κλείδωμα εστίασης

Χρησιμοποιώντας το κλείδωμα εστίασης στην ψηφιακή σας φωτογραφική μηχανήΗ καθαρή εστίαση είναι απαραίτητη για μια επιτυχημένη φωτογραφία.

Χρησιμοποιήστε λοιπόν το κλείδωμα εστίασης για να πάρετε μια καθαρή φωτογραφία, και να αποφύγετε το θόλωμα.
Η αυτόματη εστίαση είναι από τις καλύτερες εφευρέσεις των τελευταίων χρόνων στην λειτουργία της φωτογραφικής μηχανής, γιατί απλοποιεί και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μια θολής φωτογράφισης. Βοηθά τον φωτογράφο να ασχοληθεί με το κάδρο στο θέμα του, και μειώνει κατά πολύ τον χρόνο μέχρι το τελικό «κλικ» για πάρουμε την φωτογραφία μας.

Παρά την τελειότητα της τεχνολογίας, θα χρειαστεί πολλές φορές να γυρίσουμε στην πατροπαράδοτη χρήση εστίασης του φακού, με το χέρι, κάτω από διάφορες εξειδικευμένες συνθήκες, και ιδικά στα μεσαία μοντέλα που η τεχνολογική αναβάθμιση της τελειότητας μιας αυτόματης εστίασης, λόγο κόστους του σώματος, δεν είναι και ότι το τελευταίο σε ανάπτυξη.

Παράδειγμα εστίαση πολλαπλών σημείων. Δεν το διαθέτουν όλα τα μοντέλα, και είναι μια από τις καλύτερες εξελίξεις στην τεχνολογία εστίασης, μιας και σου επιτρέπει να μεταφέρεις το σημείο που θέλεις να εστιάσει ο φακός.  
Τα τελευταία χρόνια όμως, οι εταιρίες έχουν ενσωματώσει μια βοήθεια, αν μπορούμε να το εντάξουμε σε αυτό το επίπεδο, «το κλείδωμα εστίασης», για να αποφεύγει πλέον την χρονοβόρα επιλογή ο φωτογράφος, από αυτόματη σε χειροκίνητη εστίαση.
Το κουμπί «αυτόματης εστίασης» μας βοηθά στο να έχουμε εκ του ασφαλούς μια καθαρή φωτογραφία. Συνήθως βρίσκεται στην δεξιά και δίπλα από το κούμπωμα του φακού στο σώμα της μηχανής. Υπάρχει όμως και περίπτωση να το βρείτε στην πλάτη της μηχανής.  Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσετε «κλείδωμα εστίασης», ανάλογα με την κατάσταση.

Κλείδωμα εστίασης για ένα ενιαίο πλάνο.

Αυτή είναι η πιο κοινή χρήση του κλειδώματος εστίασης, και η πιο απλή να εκτελεστεί. Είναι χρήσιμη για φωτογράφιση που το κύριο θέμα μας δεν βρίσκεται στο κέντρο του κάδρου, αλλά θέλουμε να εντάξουμε στο πλάνο μας, και τα στοιχεία αυτά που βρίσκονται πίσω από αυτό και καλύπτουν όλο το κάδρο μας.

Αν λοιπόν το σκόπευτρο βλέπει στο κέντρο και εστιάζει πίσω από το κυρίως θέμα μας, που βρίσκεται εκτός αυτού του σημείου, τότε θα φωτογραφηθεί θολό, αν έχουμε επιλέξει την αυτόματη εστίαση.
Οι ενέργειες που κάνουμε, είναι να στρέψουμε την μηχανή μας στο κυρίως θέμα μας, να πάρουμε την εστίαση αυτόματα, να την κλειδώσουμε με το κλείδωμα εστίασης, να γυρίσουμε την μηχανή μας στο σημείο που έχουμε επιλέξει για το κάδρο μας, και να φωτογραφίσουμε.
Η όλη ενέργεια είναι μόνο για την συγκεκριμένη φωτογραφία, γιατί όταν αφήσετε το κουμπί της «αυτόματης εστίασης», τότε επανέρχεται η λειτουργία στο φυσικό της έργο.
Κλείδωμα εστίασης για Πολλαπλές Φωτογραφίες

Αν θέλετε να διαρκέσει το κλείδωμα της εστίασης, για αρκετές φωτογραφίες με την ίδια απόσταση εστίασης, το κανονικό κλείδωμα δεν θα λειτουργήσει, διότι δεν «θυμάται» τις ρυθμίσεις από την στιγμή που βγάλαμε το δάκτυλο μας από το κουμπί.  
Ωστόσο, αν έχετε μια ψηφιακή DSLR υπάρχει ένα απλό τέχνασμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κρατήσετε την εστίασή σας σταθερή για όσο χρονικό διάστημα θέλετε. Προϋπόθεση ότι η μηχανή σας είναι σε τρίποδο.

Ξεκινήστε με την εστίαση σας στο κάδρο που θέλετε, και συγκεκριμένα το θέμα σας, με χρήση αυτόματης εστίασης της φωτογραφικής μηχανής κανονικά. Μόλις είστε έτοιμοι και σίγουροι για την καθαρότητα της εστίασης, πηγαίνετε στον φακό σας, και θέστε τον «διακόπτη εστίασης» σε λειτουργία χειροκίνητη (οι περισσότεροι φακοί έχουν ένα διακόπτη στο πλάι Auto/M).

Αυτό απενεργοποιεί τη λειτουργία αυτόματης εστίασης και διατηρεί την απόσταση εστίασης σταθερή εκεί που την επέλεξε στην αρχή, και έτσι εξασφαλίζουμε ότι όλες οι φωτογραφίες μας θα έχουν καθαρή εικόνα.
Όταν τελειώσετε, απλά να επαναφέρετε τον διακόπτη στην αρχική του λειτουργία. Αυτό λειτουργεί μόνο σε περιπτώσεις όπου το θέμα είναι πάντα σε σταθερή απόσταση από την κάμερα, όπως σε νεκρή φύση ή τοπία. Είναι επίσης χρήσιμο κατά τη διάρκεια ορισμένων αθλημάτων, όπως αγώνες αυτοκινήτου, όπου τα αυτοκίνητα περνούν περίπου στο ίδιο σημείο κάθε φορά.

Καλή επιτυχία

 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού