ΠΗΓΗ ΦΥΛΗΣ «ΚΡΥΑ ΠΗΓΗ» - ©NikosT - ©Photo-News.gr - ©Walking in Hellas

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

ΠΗΓΗ ΦΥΛΗΣ «ΚΡΥΑ ΠΗΓΗ»

Η πηγή της Κυράς ή αλλιώς πηγή Φυλής είναι μία πηγή της κεντρικής Πάρνηθος με πλούσια λαογραφική ιστορία αλλά και αναφορές για περίεργα φαινόμενα από τους κατοίκους της περιοχής.

Βρίσκεται στο δρόμο που οδηγεί απο τη Χασιά στα Δερβενοχώρια. Η τωρινή της μορφή βασίζεται στην αναμόρφωση που έγινε στον χώρο απο τους τοπικούς αρμόδιους φορείς έτσι ώστε οι επισκέπτες να απολαμβάνουν το πράσινο και τη φύση.

Η πηγή φημίζεται για το ξακουστό κρυστάλλινο νερό της που ξεδιψάει τον επισκέπτη έπειτα απο την δύσκολη ανάβαση του βουνού, το οποίο αποτελεί κατα κάποιο τρόπο διασικασία μυήσεως κατά την παράδοση.

Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη πέρα απο την φυσική ομορφιά, είναι το αρχαιοπρεπές θεατράκι της πηγής, το οποιο ειναι φτιαγμένο μαζί με ερείπια αρχαίου ναού του Πανός από διπλανή τοποθεσία.

Σημαντικό στοιχείο,η ύπαρξη ιερού του Πανός, σε κοντινή τοποθεσία,με τα υλικά του οποίου βοήθησαν στην ανοικοδόμηση της σημερινής μορφής της πηγής όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής.

Στον χώρο της πηγής ο επισκέπτης μπορει να παρατηρήσει και έναν τεράστιο πλάτανο που προσφέρει απλόχερα την σκιά του και ταυτόχρονα την προστασία του στην πηγή.

Στον χώρο συναντήσαμε και ένα εικονοστάσι που πιθανως να σχετίζεται με το μικρό εκκλησάκι που υπάρχει σε διπλανη τοποθεσία.

Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσια την αναφορά που κάνει για το συγκεκριμένο μέρος ο συγγραφέας και ερευνητής Ιωάνης Γιαννοπουλος στο βιβλίο του Μυστική Αθήνα και Αττική.

Σε μια πηγή από τις πλουσιότερες σε νερό, αυτήν της Κυράς, οι παλιοί έλεγαν ότι το απογευματάκι τον χειμώνα, όταν ο ήλιος πλέον χάνεται, ο οδοιπόρος δεν πρέπει να βρεθεί κοντά εκεί γιατί οπωσδήποτε θα συναντήσει το κοριτσάκι με τα άσπρα και την μητέρα του. Το κοριτσάκι ξεπροβάλλει ανάμεσα από τα σκοίνα αριστερά της πηγής, χωρίς κάποια ας πούμε «εισαγωγή». Φέρει φορεματάκι ολόασπρο, με μια γαλάζια κορδέλα γύρω από την μέση, αλλά όλα είναι παλαιομοδίτικα σαν τις εικόνες που βλέπουμε του περασμένου αιώνα. (Σημείωση δική μας: μια παραλλαγη του αστικού μύθου είναι πως το κοριτσάκι ξεκίνησε από το σανατόριο της Πάρνηθας ενώ ήταν βαριά άρρωστο, με σκοπό να πιεί απο το ιαματικό νερό της πηγής, κάτι το οποίο δεν κατάφερε καθώς ξεψύχησε στα μέσα της διαδρομής) Η εικόνα του κοριτσιού έρχεται προς το μέρος του οδοιπόρου με απλωμένα χέρια και δάκρυα στα μάτια.

Όταν πλησιάζει, βλέπει ότι ο στρατοκόπος δεν είναι η μητέρα της και φεύγει από εκεί που ήρθε.

omadaorfeas.blogspot.gr
 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού