Πως προσεγγιζουμε τα θεματα μας - ©Walking in Hellas - ©NikosT - ©Photo-News.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Πως προσεγγιζουμε τα θεματα μας

ΠΩΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΑΣ ΓΙΑ MACRO ΚΑΙ CLOSE- UP ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ

Αρχικός θα πρέπει να ξέρει ο φωτογράφος που πήρε την απόφαση να ασχοληθεί με αυτόν τον κλάδο της φωτογραφίας, χρειάζεται πρώτα υπομονή, αγάπη για την πανίδα και την χλωρίδα, να μάθει τις συνήθειες των κάθε είδους εντόμων ερπετών και όλων των φωτογραφιζόμενων οργανισμών.
Η γνώμη μου είναι ότι δεν θα πρέπει να επεμβαίνουμε στην ζωή του φωτογραφιζόμενου οργανισμού που θέλουμε να φωτογραφίσουμε, σκοτώνοντας το, η να χρησιμοποιήσουμε βάναυσα μέσα για να το καθηλώσουμε και να μας βολέψει στην φωτογράφιση μας.
Πολλοί φωτογράφοι που δεν ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο, θεωρούν την macro φωτογραφεία, χάσιμο χρόνου, ανατριχιαστικό, το έχουν πει και βρομερό η σιχαμένο, και φυσικά μη προσοδοφόρο χρηματικός.
Το βλέπουμε άλλωστε από την απήχηση που έχει στην χώρα μας αυτός ο κλάδος.
Σκεφτείτε πόσες εκθέσεις έχουν γίνει από τους άλλους κλάδους, και πόσες για τον μικρόκοσμο.
Σκεφτείτε όμως αν δεν υπήρχαν όλοι αυτοί οι φωτογράφοι, όλοι εμείς σήμερα δεν θα είχαμε αυτή την οπτική εικόνα της ομορφιάς του μικρόκοσμου.
Και πάμε στο πως θα προσεγγίσουμε το θέμα μας.
Το κάθε είδος χρειάζεται και μια ιδιαίτερη προσέγγιση για να μην το τρομάξεις και το χάσεις.
Ο γενικός κανόνας είναι φωτογραφίζουμε νωρίς το πρωί, που είναι ακόμα παγωμένα από την νυχτερινή δροσιά διότι ενεργειακά είναι πεσμένα.
Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, τότε προσεγγίζουμε με βήματα αίλουρου το θέμα μας. Αθόρυβα όσο μπορούμε και με πάρα πολύ αργές κινήσεις.
Όταν εντοπίσουμε το θέμα μας δεν πάμε κοντά και τότε θα σηκώσουμε την μηχανή στο ύψος των ματιών μας, γιατί τότε πάει πέταξε το πουλάκι.
Από πριν και αφού έχουμε εντοπίσει το θέμα μας, από μακριά, φέρνουμε την μηχανή στο πρόσωπο μας με αργές κινήσεις. Με την μηχανή στο πρόσωπο, αρχίζουμε να γονατίζουμε με απαλές κινήσεις. Αν είμαστε μακριά, περπατάμε σκυμμένοι όσο μπορούμε στο ύψος του θέματος. Αφού πλησιάσουμε και δεν μας έχει φύγει γονατίζουμε και με πάρα πολύ αργές κινήσεις πλησιάζουμε όλο το σώμα μας κοντά του.  Οι πλαϊνές κινήσεις είναι απαγορευτικές, και θα χάσουμε το θέμα μας.

Πεταλούδες.Οι πεταλούδες είναι νευρικά πλάσματα. Ιδικά αν έχει αεράκι, νευριάζουν γιατί παρασέρνονται, και δύσκολα θα κάτσουν σε ένα μέρος.  Για την φωτογράφιση τους προτιμάμε αυστηρά τις πρωινές ώρες από το ξημέρωμα μέχρι και 10 το πρωί. Από εκεί και πέρα θέλει τεράστια υπομονή και μια τεχνική προσέγγισης.
Εμένα προσωπικά αν με βλέπει κάποιος ξένος να φωτογραφίζω, θα λέει από μέσα του ότι έχω χάσει λάδια. Εγώ τους μιλώ. Την λέω κούκλα μου εδώ σε θέλω η γύρνα την φάτσα σου και πολλά άλλα που μου έρχονται εκείνη την ώρα, με απαλή και σιγανή φωνή. Έχω πειστεί ότι με ακούνε και γνωρίζουν ότι τα σέβομαι. Έχω πειστεί ότι η εξυπνάδα τους ξεπερνά την εξυπνάδα των πολιτικών μας κατά πολύ. Όταν τα φωτογραφίσω τους λέω ευχαριστώ, γιατί μου πρόσφεραν τον καλύτερο εαυτό τους.  
Μια κακή φωτογραφία δεν μας φταίει το έντομο η ότι άλλο φωτογραφίσαμε, αλλά εμείς οι ίδιοι.
Όλα θέλουν τον σεβασμό μας.
Αν δείτε μια πεταλούδα να κάνει κύκλους γύρο από εσάς, σας επεξεργάζεται. Σας διάλεξε. Καθίστε για λίγο και θα έρθει κοντά σας. Αρκεί να μην κάνετε