Σε τι διαφέρει η 4Κ από την 1080p - ©NikosT - ©Walking in Hellas - ©Photo-News.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Σε τι διαφέρει η 4Κ από την 1080p

Ultra High-Definition - 4Κ! Τι πρέπει να ξέρετε για αυτή την τεχνολογία.

Εδώ και λίγο σχετικά καιρό έχει εδραιωθεί στο μυαλό των καταναλωτών η τεχνολογία 1080p για τις τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας. Πλέον μια νέα μορφή, η 4Κ, έρχεται να ταράξει τα νερά! Ίσως έχετε δει το λογότυπο «4Κ» σε τηλεοράσεις, βιντεοκάμερες και άλλα προϊόντα και σε ταινίες που γυρίστηκαν σε 4Κ ανάλυση. Τι ακριβώς σημαίνει όμως 4Κ;

Τι είναι η 4Κ;

Ultra HD (4K), ή Ultra High Definition, είναι το επόμενο μεγάλο βήμα στην ανάλυση HDTV. Μία Ultra HD τηλεόραση, είναι αυτή που εμφανίζει τουλάχιστον 8 εκατομμύρια ενεργά pixel, με χαμηλότερη ανάλυση τουλάχιστον 3.840x2.160. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες των 4K ψηφιακών περιεχομένων που κυμαίνονται από 3.840x2.160 έως 4.096x3.112, αλλά η ανάλυση 3.840x2.160 είναι η πιο συνηθισμένη  τυπική ανάλυση στις 4K HDTV οθόνες. Είναι ακριβώς η διπλάσια ανάλυση από την FullHDπου κυριαρχεί τώρα – 1.920x1080.

Το νέο αυτό φορμά ήταν γνωστό ως 4Κ, αλλά η επίσημη ονομασία άλλαξε σε UltraHD (UHD) αν και το 4Κ έχει πλέον χαραχτεί. Να τονίσουμε επίσης ότι το 4Κ είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από το βίντεο με 48 fps(καρέ ανά δευτερόλεπτο) το οποίο έκανε αίσθηση όταν χρησιμοποιήθηκε από τον Πίτερ Τζάκσον στις ταινίες του: «The Hobbit: An Unexpected Journey» και «The Hobbit: The Desolation of Smaug».

Σε τι διαφέρει η 4Κ από την 1080p;Η 4Κ γενικά προσφέρει τέσσερις φορές την ανάλυση του 1080p. Έτσι για μια δίωρη ταινία, χωρίς κάποια μορφή συμπίεσης, με 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, θα απαιτούσε περίπου 55TBαποθηκευτικό χώρο ή/και μια σταθερή 1GBpsσύνδεση για αξιόπιστη αναπαραγωγή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν απαιτήσεις για μεγάλους και γρήγορους δίσκους αλλά και συνδέσεις ίντερνετ ταχύτερες από τις συνηθισμένες. Όσον αφορά τις συνδέσεις HDMI, που χρησιμοποιούν οι περισσότερες τωρινές συσκευές, είναι οι HDMI1.4 που υποστηρίζουν εικόνα UltraHDστα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Οι  HDMI 2.0 συνδέσεις που έχουν αρχίσει και εμφανίζονται στις 4Kτηλεοράσεις υποστηρίζουν εικόνα UltraHDστα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Οι περισσότεροι χρήστες-θεατές ίσως να μην μπορούν να διακρίνουν διαφορά ακόμα και ανάμεσα στις 1080p και 720pαναλύσεις. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις τηλεοράσεις με μικρή διαγώνιο. Αν έχετε όμως μια μεγάλη τηλεόραση (πχ 50 ιντσών) η διαφορά είναι εμφανής. Η 4Κ είναι ένα βήμα ( ή καλύτερα ένα άλμα) παραπάνω όσον αφορά την σαφήνεια και την λεπτομέρεια. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να δαπανήσετε ένα μεγάλο ποσό για να αποκτήσετε μια UltraHDTV.

Τι είναι γυρισμένο σε 4Κ;Δεν είναι πολλές οι ταινίες που έχουν γυριστεί με αυτή την τεχνολογία. Η πρώτη 4Κ ψηφιακή ταινία που γυρίστηκε το 2012 ήταν το «TimeScapes», ένα όμορφο 50λεπτο φιλμ που γυρίστηκε με την RED Epic κάμερα σε ανάλυση 4096x2304. Η Netflixέχει γυρίσει ορισμένα ντοκιμαντέρ σε 4Κ όπως και την σειρά «HouseofCards». Γενικά, τα στούντιο παραδίδουν τις ταινίες στους κινηματογράφους σε 4Κ. αλλά όχι για οικιακή χρήση.

Συμπέρασμα: χρειαζόμαστε μία 4Κ τηλεόραση;

Μάλλον όχι ακόμα. Εκτός και αν τα χρήματα δεν παίζουν σημαντικό ρόλο για εσάς τότε καλό θα ήταν να περιμένετε. Το κόστος απόκτησης μιας UltraHDTVκαι του αντίστοιχου mediaplayerείναι μάλλον απαγορευτικό. Σε λίγα χρόνια όμως που θα πέσουν οι τιμές μάλλον θα γίνει η νέα μόδα σε αντίθεση με τις 3Dτηλεοράσεις που οι προσδοκίες των εταιριών ήταν πολύ μεγαλύτερες.
 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού