Τα μυστικά για εκπληκτικές φωτογραφίες από καταρράκτες. - ©NikosT - ©Photo-News.gr - ©Walking in Hellas

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Τα μυστικά για εκπληκτικές φωτογραφίες από καταρράκτες.

Τα μυστικά για εκπληκτικές φωτογραφίες από καταρράκτες.Οι Καταρράκτες είναι όμορφοι, αλλά τεχνικά ιδιαίτεροι για φωτογράφιση.

Ανακαλύψτε τις τεχνικές και δημιουργικές πτυχές μιας φωτογράφισης ενός καταρράκτη.

Είναι από τα αγαπημένα θέματα των φωτογράφων για φωτογράφιση. Η ομορφιά τους, η κίνηση, η αλλαγή τους ανάλογα την εποχή, τους καθιστούν όμορφους για να τους φωτογραφίσεις, και σου δίνουν την ευκαιρία να πειραματιστείς σε διάφορες τεχνικές.
Οι παρακάτω προσωπικές συμβουλές για την φωτογράφιση καταρράκτη θα σας βοηθήσουν να πάρετε εκπληκτικές εικόνες, και να μάθετε τεχνικές για την φωτογράφιση αυτού του εκπληκτικού θέματος.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα σχετικά με καταρράκτες είναι ο τρόπος με τον οποίο κινούνται.

Από την δυναμική ροή του νερού, την σύγκρουση σε βράχους, το βράσιμο όταν ανακατεύεται το νερό, οι στάλες που γίνονται σαν σπρέι από την πίεση όταν κτυπά το νερό στο έδαφος, η μέσα στην λιμνούλα, είναι πάντα γεμάτες ενέργεια και μας ενθουσιάζει.
Το κλειδί για να αιχμαλωτίσουμε αυτά τα υπέροχα φαινόμενα, είναι η επιλογή των καλύτερων ρυθμίσεων στην μηχανή μας.
Οι ρυθμίσεις που συνιστώ προσωπικά είναι η προτεραιότητα διαφράγματος. Μια τέτοια φωτογράφιση προϋποθέτει και την μηχανή σε τρίποδο, αν έχουμε σκοπό να δώσουμε μια κίνηση στα νερά, χωρίς να τα παγώσουμε. Μια τέτοια επιλογή προϋποθέτει μικρές ταχύτητες οπότε πρέπει η μηχανή μας να είναι σταθερή.

Με την προτεραιότητα στο διάφραγμα, έχουμε την ευχέρεια να δίνουμε μεγάλα νούμερα διαφράγματος, οπότε μεγάλο βάθος πεδίου, οπότε και καλύτερες χρωματικές αποτυπώσεις.
Ταυτόχρονα η ταχύτητα θα κατέβει χαμηλά ώστε να δώσει αυτό το γαλακτώδες φαινόμενο στα νερά.
Μια άλλη ρύθμιση που θα κάνουμε είναι το ISO. Το ISO πρέπει να είναι ρυθμισμένο κάτω από 100 iso, και ποτέ πάνω από 200 iso. Θέλουμε μια λεπτομερή καταγραφή της φωτογραφίας και δεν επιθυμούμε να έχει θόρυβο ιδικά επάνω στο νερό.
Θα πρότεινα την χαμηλότερη ρύθμιση της μηχανής σας.

Ένα άλλο εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άνετα είναι ένα πολωτικό φίλτρο.

Θα εξαλείψει τις τυχόν αντανακλάσεις, και θα μας δώσει ζωηρότερα χρώματα.

Κάτι άλλο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ώρα της ημέρας που θα κάνουμε την φωτογράφιση.
Αν έχουμε την ευχέρεια της επιλογής, διαλέγουμε πρωινές η απογευματινές ώρες, που έχουμε μαλακό φωτισμό. Οι μεσημεριανές ώρες ιδικά το καλοκαίρι, έχει πολύ έντονο φωτισμό με αποτέλεσμα να έχουμε και αντιαισθητικές αντανακλάσεις.
Κάτι που θα πρέπει να δούμε από την αρχή, είναι το θέμα μας.

Μπορεί να έχουμε έναν καταρράκτη, αλλά να έχει τριγύρω του κομμένους κορμούς χαμόκλαδα, και γενικά ένα περιβάλλον που να μην δένει με το δικό μας σκεπτικό, αλλά και με αυτό που θα αποτυπώσουμε.
Οπότε διαλέγουμε καλά το θέμα μας, ώστε να έχει αυτά τα χρώματα που θα αποδώσουν τις καλύτερες αντιθέσεις.

Να προτιμήσετε να βάλετε στο πλάνο σας έναν άνθρωπο, ώστε αυτός που θα δει την φωτογραφία σας, να έχει ένα μέτρο σύγκρισης.

Ένα άλλο που θα προσέξετε είναι να διαλέξετε καταρράκτες που πλαισιώνονται από γεφύρια η οτιδήποτε άλλο που δεν θα το κάνουν σαν τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει με όλα τα άλλα.
Αν ένας καταρράκτης είναι ψηλός, όπως παράδειγμα της Έδεσσας, προτιμήστε έναν φακό ευρηγώνιο ώστε να συμπεριλάβει μέσα στο πλάνο σας όλο το τοπίο και το σύνολο του καταρράκτη.
Έτσι δίνετε στον αναγνώστη την ολοκληρωμένη εικόνα.

Η φωτογράφιση ενός καταρράκτη είναι από τις πολύπλοκες αλλά και χαλαρές τεχνικές, διότι ούτε το θέμα μας θα μετακινηθεί, ούτε μας εμποδίζει κάτι άλλο, οπότε σκεφτείτε και μελετήστε καλά το θέμα σας, πάρτε πολλές φωτογραφίες και από διάφορες γωνίες, ώστε να έχετε την επιλογή σας.

Καλή επιτυχία.

 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού