Τι είναι η θερμοκρασία χρώματος - ©NikosT - ©Photo-News.gr - ©Walking in Hellas

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Τι είναι η θερμοκρασία χρώματος

Τι είναι η θερμοκρασία χρώματος;«Θερμοκρασία χρώματος» είναι η ορολογία μέτρησης της φωτεινότητας, για τα χρώματα του περιβάλλοντος φωτισμού.
Οι παρακάτω πληροφορίες θα σας μάθουν όσα πρέπει για να ξέρετε για τα φυσικά χρώματα στις φωτογραφίες σας.
Θα έχετε ακούσει συχνά όσοι ασχολούνται με την φωτογραφία και κινηματογράφο, να λένε  την φράση «θερμοκρασία χρώματος». Τι είναι στα αλήθεια αυτό;
Η θερμοκρασία χρώματος είναι μια κλίμακα του «kelvin» που μετρά την ψυχρότητα η την θερμότητα της ακτινοβολίας του περιβάλλοντος φωτισμού, κατά την διάρκια της ημέρας, αλλά και ανάλογα τις περιβαλλοντολογικές συνθήκες.
Η ψυχρότητα είναι τα χρώματα του μπλε και κυανού, ενώ τα θερμά από το κίτρινο προς το βαθύ κόκκινο.
Μια standard day είναι στα 5600Κ (kelvin)
και θεωρείτε το λευκό. Αυτή η μονάδα μέτρησης όμως αλλάζει το πρωί η αργά το απόγευμα, και είναι, ή ποιο υψηλή στις μεσημεριανές ώρες, ή ποιο χαμηλή τις πρωινές και απογευματινές ώρες.
Για εσάς που είστε στα αρχικά βήματα της φωτογραφίας, θα σας συνιστούσα να αφήσετε την αρχική ρύθμιση της φωτογραφικής σας μηχανής στο αυτόματο, γιατί μια λάθος εκτίμηση θα αλλάξει όλη την φωτογραφία.
Με το πέρασμα του χρόνου θα αποκτήσετε την κατάλληλη πείρα ώστε να κάνετε το βήμα να αλλάζετε κατά βούληση την ρύθμιση αυτή.

Τι σημαίνει η φράση «θερμοκρασία μέσου όρου»;

Ο τεχνικός ορισμός της θερμοκρασίας χρώματος είναι γεμάτη από όρους όπως «ζεστά η ψυχρά χρώματα» εν ολίγοις, είναι πολύ μπερδεμένο, αν φανταστείτε ότι ανάλογα την πηγή φωτισμού σε συνδυασμό με τον φωτισμό του ήλιου μπορεί να έχουμε δυο διαφορετικές θερμοκρασίες χρωμάτων.
Με άλλα λόγια, διαφορετικές πηγές φωτός παράγουν διαφορετικά χρώματα φωτός.
Για παράδειγμα, ένα κερί εκπέμπει ένα κοκκινωπό φως, ενώ οι ακτίνες του ήλιου το μεσημέρι έχουν μια μπλε απόχρωση.
Αν πάμε να φωτογραφίσουμε σε στενό κάδρο το κερί εκτεθειμένο στον Ήλιο πρέπει να πάρουμε τον μέσο όρο θερμοκρασίας χρώματος, ώστε να έχουμε την σωστή απόδοση και στα δυο αντικείμενα, δηλαδή και στην φλόγα, και στο περιβάλλον.
Αυτά τα διαφορετικά χρώματα μπορούν να εκφραστούν χρησιμοποιώντας έναν αριθμό, και αυτός ο αριθμός είναι γνωστός ως η θερμοκρασία χρώματος.


Ποια είναι η θερμοκρασία χρώματος που θα χρησιμοποιηθεί στις  φωτογραφίσεις μας;

Το καλύτερο εργαλείο επάνω στην γη που ξεχωρίζει πραγματικά τα διάφορα χρώματα, αλλά και τις αλλαγές από τις διάφορες περιβαλλοντολογικές συνθήκες είναι ένα, και δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο μάτι.
Η φωτογραφική μας μηχανή όσο και να εξελιχτεί στα βάθη του χρόνου δεν θα μπορέσει ποτέ να πιάσει το απόλυτο του ανθρώπινου ματιού, γιαυτό σε μια φωτογράφιση προσπαθούμε να έρθουμε όσο ποιο κοντά στο απόλυτο.
Αυτό το κοντά στο απόλυτο, προσπαθούν οι εταιρίες να προσαρμόσουν μέσο των προγραμμάτων των φωτογραφικών τους μηχανών με το πρόγραμμα  «white balance».
Αυτό το πρόγραμμα έχει διάφορες ρυθμίσεις από auto και manual, ρυθμίζοντας από την δεύτερη, την διαβάθμιση στην ουσία της θερμοκρασίας χρώματος.
Στην auto ρύθμιση, η εταιρίες με αλγόριθμους προσπαθούν να παίρνουν τον μέσο όρο της θερμοκρασίας των χρωμάτων, από τον περιβάλλοντα φωτισμό, την ώρα που πατάμε το κλείστρο πριν την αποτύπωση της φωτογραφίας, στον επεξεργαστή.
Αυτό γίνεται από την ρύθμιση «white balance», δηλαδή την ισορροπία λευκού.
Ορισμένες φωτογραφικές μηχανές, διαθέτουν και εξεζητημένες ρυθμίσεις ανάλογα την περίπτωση του περιβάλλοντος της φωτογράφισης.
Δηλαδή αν φωτογραφίσουμε σε ένα κτίριο με λάμπες φθορισμού, πάμε την ρύθμιση στις «λάμπες φθορισμού’, και αυτόματα μας ρυθμίζει το white balance  για αυτό το περιβάλλον.

Διάγραμμα χρωματικής Θερμοκρασίας

Το ακόλουθο διάγραμμα δείχνει την θερμοκρασία χρώματος για μια σειρά από διαφορετικές συνθήκες. Στην στήλη υπάρχουν κάποιοι χρωματισμοί και δίπλα της, η ανάλογη βαθμολόγηση σε βαθμούς kelvin. Στο διάγραμμα θα δείτε δίπλα δεξιιά γράφει και ανάλογα την περίπτωση του φυσικού φωτισμού την θερμοκρασία του χρώματος.

Συμπέρασμα

Καλό είναι οι νέοι φωτογράφοι, να αρκούνται στην αυτόματη ρύθμιση, αρχικός γιατί είναι περίπλοκο να ρυθμίσετε μόνοι σας το white balance  και να χάσετε φωτογραφίες από λάθος ρυθμίσεις, και δεύτερον η επί μέρους χειροκίνητη ρύθμιση είναι για περιορισμένες περιπτώσεις.
Αν όμως θέλετε να βάλετε manual μια ρύθμιση τότε ρυθμίστε στα 5000k και να την έχετε χειμώνα από της 11 το πρωί μέχρι και 3 το μεσημέρι, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες από 10 το πρωί μέχρι και 7 το απόγευμα. Μετά στο Auto.
Το white balance όμως, μπορούμε να το ρυθμίσουμε και να το διορθώσουμε, τεχνικά μέσο του προγράμματος επεξεργασίας της φωτογραφίας στον υπολογιστή.

 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού