My Blog - ©Walking in Hellas - ©Photo-News

©NikosT - "©Walking in Hellas" - "©Photo - News"
MENU
MENU
Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ - ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΚΑΙ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

©Walking in Hellas - ©Photo-News
Δημοσιεύθηκε σε *Προσωπικές σκέψεις · 4 Ιούνιος 2018
Όσοι ασχολούμαστε με την φωτογράφιση λίγο ως πολύ έχουμε ενημερωθεί για τα περί νομοθεσίας και σχεδόν όλοι έχουμε μια μοναδική εμπειρία αντιμετώπισης αν δείχνεις οτιδήποτε άλλο εκτός από τουρίστας. Πόσο εγω τώρα που άρχισα να ασχολούμαι και με την βιντεοσκόπηση.

Γιατί το κράτος υποχρεώνει να πληρώνει ένας ΑΠΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ,  όχι εταιρία και κινηματογραφικές υπερπαραγωγές, ένα αρκετά μεγάλο ποσόν για να έχεις το δικαίωμα να φωτογραφίσεις τον εθνικό σου πλούτο την εθνική μας παρακαταθήκη;

Έχω πάντα αυτήν την απορία μεσα μου πολλά χρόνια τώρα και ήταν η εξής μοναδική.
Σαν πολίτης όταν επισκέπτομαι έναν αρχαιολογικό χώρο δεν έχω δικαίωμα να φωτογραφίζω η να βιντεοσκοπώ το σημείο, αν κρατώ στα χέρια μου, λέει, “επαγγελματική κάμερα”.

Άραγε οι αρχαίοι υμών πρόγονοι είχαν αφήσει αυτήν την διαφορετικότητα στις διαθήκες τους, η οι νεότεροι πολιτικοί εκμεταλλεύονται συμφεροντολογικά μια ενιαία και ιση κληρονομιά μεταξύ των γενεών των Ελλήνων; Τα αρχαία παραμένουν αρχαία φωτογραφίσεις η βιντεοσκοπήσεις. Δεν τα κλέβεις.

Για να το πράξω λοιπόν αυτό πρέπει να πληρώσω το λιγότερο 200€ και το περισσότερο 1600€.

Ας τα πάρω από την αρχή για να με καταλάβετε.

Αρχές του 2018 είχα πάει στην Μεθώνη για βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση.
Στο κάστρο της Μεθώνης πηγαίνω από το 1979 και μετά. Έχω πάει άπυρες φορές.
Πάντα το κάστρο ήταν ανοιχτό χωρις φύλαξη και οι επισκέπτες έμπαιναν, έβλεπαν, φωτογράφιζαν και βιντεοσκοπούσαν με τα μεσα που μπορεί να διέθεταν σαν απλοί επισκέπτες. Το κάστρο από τότε ετοιμόρροπο απεριποίητο χωρις ένα φυλλάδιο να ενημερώνει τον επισκέπτη. Έτος 2018 το κάστρο ετοιμόρροπο, σε χειρότερη κατάσταση, χωρις φυλλάδια ενημέρωσης για τον επισκέπτη, βρώμικο τρισάθλιο, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ # 2€ # δηλαδή 50.000€ τον μήνα κατά μέσο όρο. Που πάνε αυτά τα χρήματα αφού δεν διατίθενται προς όφελος του κάστρου;;;;;;

Τελευταία φορά είχα πάει το 2013 και πήγα πάλι φέτος με στόχο την βιντεοσκόπηση για να αναδείξω μέσο της ανάρτησης την λεπτομερή περιγραφή του κάστρου ώστε να δελεάζονται τουρίστες που βλέπουν το video να το επισκεφτούν προπαντός όμως να γνωρίζουν τι θα βρουν κατά την επίσκεψη τους.

Μπαίνοντας μεσα αντικρίζω ένα κιόσκι και βλέποντας ο “φύλακας”, εντός εισαγωγικών, γιατί εκτός του δημόσιου μισθού έχει και έσοδα από γεωργικές δραστηριότητες, να κρατώ την «Action Camera», μπαίνει μπροστά και με απειλητικό ύφος μου λέει ότι πρέπει να έχω άδεια για να κινηματογραφώ με ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΜΕΡΑ και να την κλείσω.

Του απάντησα να μου υποδείξει, που προσδιορίζει ο νόμος ότι οι  «Action Cameras» εντάσσονται στις επαγγελματικές μηχανές, να μου το δείξει στον νόμο μιας και κουβαλώ μαζί μου πάντα τους νόμους για να τους τρίβω στην μούρη και βεβαίως ακόμα περιμένω μια απάντηση από τους ανεκπαίδευτους “φύλακες”.

Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες γιατί είχαμε μεγάλο σόου και απλός αποδείχθηκε ότι ο κύριος ΤΣΙΠΡΑΣ  μείωσε την ανεργία τοποθετώντας σε κάθε κολονάκι αρχαιοτήτων και έναν αρχαιοφύλακα από τα “δικά τους παιδιά”. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Θα επικεντρωθώ όμως στην αρχαιοποίηση του νόμου ταιριάζοντας με την έκδοση του για τα αρχαία της Ελλάδας.

Ο νόμος αναφέρει μεταξύ άλλων  ότι:

……….Προκειμένου να εξεταστεί ένα αίτημα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το αίτημα πρέπει να έχει υποβληθεί τουλάχιστον έναν (1) μήνα πριν από την πραγματοποίηση της κινηματογράφησης και να συνοδεύεται από τα εξής:
1) Εξιστόρηση της υπόθεσης (σενάριο).
2) Κατάλογο και περιγραφή του τεχνολογικού εξοπλισμού.
3) Κατάλογο των μελών του συνεργείου.
4) Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος ότι θα σεβαστεί τους όρους της κείμενης νομοθεσίας και ότι έχει λάβει γνώση για την καταβολή των νομίμων τελών.
5) Σε περίπτωση που ο παραγωγός υποβάλλει το σχετικό αίτημα μέσω τρίτου/εκπροσώπου, απαιτείται σχετική εξουσιοδότηση.
6) Σε περίπτωση ταινιών μυθοπλασίας, απαιτείται επιπλέον βεβαίωση από τη Διεύθυνση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, με την οποία τεκμηριώνεται ότι το σενάριο δεν προβάλλει τη βία, το ρατσισμό ή το σεξισμό και δεν παραβιάζει την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Εγώ λοιπόν σαν απλός πολίτης και επισκέπτης που κόβει εισιτήριο θα πρέπει να έχω σενάριο, κατάλογο με τα σύνεργα που έχω, να πληρώσω τέλη, και αν είναι αναγκαίο μια βεβαίωση από το κέντρο ελληνικού κινηματογράφου να λέει ότι δεν είμαι ελέφαντας αλλα ένας απλός επισκέπτης; !!!!

1.2. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ – ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ

1.2.1. Η βιντεοσκόπηση σε Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους με ερασιτεχνικές μηχανές τύπου VHS 1/2 ιντσών ή ψηφιακές, επιτρέπεται δωρεάν, εφόσον οι βιντεοταινίες ή οι ψηφιακές εγγραφές δεν χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς.
1.2.2. Η ολογραφική κινηματογράφηση-βιντεοσκόπηση στα Μουσεία και Επισκέψιμες Αρχαιολογικές Συλλογές, στα Μνημεία και στους Αρχαιολογικούς Χώρους απαγορεύεται.

(Τον υπόλοιπο νόμο διαβάστε τον στα συνημμένα).

( Η ολογραφία (holography) είναι η επιστήμη και η πρακτική της παραγωγής ολογραμμάτων. Συνήθως, ένα ολόγραμμα είναι μια φωτογραφική καταγραφή ενός φωτεινού πεδίου και όχι μιας εικόνας που σχηματίζεται από έναν φακό και χρησιμοποιείται για την απεικόνιση μιας πλήρως τρισδιάστατης εικόνας του ολογραφωμένου αντικειμένου, που φαίνεται χωρίς τη βοήθεια ειδικών ποτηριών ή άλλα ενδιάμεσα οπτικά συστήματα. .......)

Και αναρωτιέμαι εγώ ο επισκέπτης.

Εν έτη 2018 στην εποχή της ραγδαίας και αλματώδους τεχνολογικής εποχής, έχουμε έναν νόμο του κράτους που λέει για …… ερασιτεχνικές μηχανές τύπου VHS 1/2 ιντσών ή ψηφιακές …. VHS;;;;!!!!! ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟΝΤΟΥΛΑΠΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ  ΙΣΤΟΡΙΑΣ και ψηφιακές μηχανές, ποιες;;;;;;

Υπάρχουν αυτην την εποχη ένα σωρό κατηγόριες από ψηφιακες μηχανες. Γιατί αν το λάβουμε αορίστως τότε οι φύλακες που μου απαγόρευαν να μπω μεσα λόγο της μηχανής που την βάφτιζαν αυθαίρετα επαγγελματική, παρανομούσαν και επιβαλλόταν αυτομάτως μήνυση και αυτόφωρο.

Εδώ λοιπόν θα πρέπει η τωρινή υπουργός και καλύτερα ο υπουργός της νέας κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τον νόμο, να ενημερωθεί τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΟΥΝ οι φύλακες για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.
Κατά τον νόμο, όπου χρειάζεται άδεια τα απαιτούμενα για τα γυρίσματα εργαλεία είναι πραγματικά επαγγελματικά, ογκώδη και συνοδεύονται από πολλά παρελκόμενα και δεν εννοείτε ένα άτομο μια Action Camera, να χαρακτηρίζεται επαγγελματική βιντεοσκόπηση.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν βεβαίως τα νεότερα παιδιά λόγο της άγνοιας πρωτίστως, περί δικαιωμάτων τους και λίγο η φοβίες τους, υποκύπτουν σε ρατσιστικού τύπου face control  από τους ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Λόγο ότι μπορεί να φοράς ένα γιλέκο που έχει ένα ταμπελάκι μιας επώνυμης φωτογραφικής εταιρίας, λίγο αν την Action Camera, την έχεις ποιο ολοκληρωμένη με κάποια αξεσουάρ, σε σταματούν και σου απαγορεύουν με το έτσι θέλω να συνεχίσεις την βιντεοσκόπηση για τους προαναφερόμενους λόγους.

Συγκεκριμένα ρατσιστική αντιμετώπιση δέχτηκα στο:

1) Μοναστήρι της Καισαριανής με τον φύλακα να μου λέει ότι δεν μπορώ να μπω γιατί κρατώ επαγγελματική φωτογραφική μηχανή. !!!
2) Κάστρο Μεθώνης. Γιατί φορούσα γιλέκο με ετικέτα εταιρίας (!!!!) και κρατούσα “επαγγελματική μηχανή”  βιντεοσκόπησης.
3) Όσιο Λουκά Βοιωτίας. Εκτός των άνω επιχείρησαν να μου πάρουν και το κινητό, να μου σβήσουν τις φωτογραφίες και τα βίντεο όταν τριγύρω οι τουρίστες βιντεοσκοπούσαν και φωτογράφιζαν αμέριμνοι. Περιττό να πω ότι χάσατε θέαμα μετά το άπλωμα χεριού.
4) Δελφοί. Ούτε να περάσω την πύλη επειδή δεν είχα άδεια, (!!!!) συμπεραίνοντας λόγο ενδυμασίας (!!!!) ότι ήμουν επαγγελματίας άρα έπρεπε να είχα άδεια.

Και πάμε στην φωτογράφιση

ΦΕΚ: Β 1491/27.10.200
1.1. ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ

1.1.1. Η φωτογράφηση με απλή φορητή ερασιτεχνική μηχανή χωρίς φλάς στα Μουσεία, στις επισκέψιμες Αρχαιολογικές Συλλογές και στους Αρχαιολογικούς Χώρους επιτρέπεται δωρεάν, εφόσον οι φωτογραφίες δεν χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς σκοπούς.
1.1.2. Η φωτογράφηση με απλή φορητή μηχανή με φλάς ή ενσωματωμένο φλάς και η ολογραφική φωτογράφηση σε Αρχαιολογικούς Χώρους, Μνημεία, Μουσεία και Αρχαιολογικές Συλλογές απαγορεύεται χωρίς άδεια.
Στο μουσείο των Δελφών, στο μουσείο της Μεθώνης, στο μουσείο της Ακρόπολης, όλοι οι τουρίστες φωτογραφίζουν με φωτογραφικές μηχανές που το 90% έχουν ενσωματωμένο φλας. Δεν πιάνω τα κινητά.
Πληρώνει κανείς τουρίστας η κάνει κανένας προηγουμένως αίτηση για να φωτογραφίσει;;;
Τα συμπεράσματα μου λοιπόν είναι, απευθυνόμενος στις αρμόδιες αυτές εταιρίες, σωματεία, φωτογραφικά περιοδικά να ασχοληθούν πλέον ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ με το θέμα αυτό, διοτι έχει γιγαντωθεί σε ανεξέλικτα επίπεδα και γνώμη μου, φτάνοντας στην κόκκινη γραμμή του αντιρατσιστικού νόμου περί διακρίσεων και ισης μεταχείρισης πολίτες ΕΛΛΗΝΩΝ με τρίτων χωρών.

Εγώ σας επισυνάπτω τους νόμους για να ενημερωθείτε και μην διστάζετε να κάνετε αντίλογο στην επίθεση κάθε άσχετου όταν επιχειρείτε να κάνετε το χόμπι σας.
©copyright design and developer 2007-2019 ©NikosT. All rights reserved
©copyright design and developer 2007-2019 ©NikosT. All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο