O Υποβρύχιος εξοπλισμός Για μικρά και μεγάλα βάθη - ©NikosT - ©Walking in Hellas - ©Photo-News.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

O Υποβρύχιος εξοπλισμός Για μικρά και μεγάλα βάθη

Κατά τις περασμένες δεκαετίες, η απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού για υποβρύχια φωτογράφηση αντιπροσώπευε μια σημαντική δαπάνη, κυρίως λόγω του μειωμένου ενδιαφέροντος για μια τέτοια ενασχόληση. Οι μοναδικές επιλογές ήταν είτε η υποβρύχια Nikonos, είτε θήκες (housings) τύπου Ikelite (ιδιαίτερα ακριβές), προσαρμοσμένες για να φιλοξενήσουν τις περισσότερες ρεφλέξ μηχανές.
Σήμερα, η κατάσταση έχει βελτιωθεί, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για τα θαλάσσια σπόρ, αλλά και της διείσδυσης της ψηφιακής φωτογραφίας σε πολύ ευρύτερο κοινωνικό φάσμα.

‘Weatherproof’ μηχανές για την παραλία


Οι περισσότερες εταιρείες κατασκευής φωτογραφικών μηχανών περιλαμβάνουν στον κατάλογό τους μηχανές με την περιγραφή ‘weatherproof’. Αυτή η ένδειξη, βεβαίως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να βυθίσουμε την μηχανή στο νερό, αλλά ότι «η μηχανή δεν καταστρέφεται από ψεκασμό νερού από οποιαδήποτε διεύθυνση», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και η Olympus. Έτσι, στην παραλία, ή για μια βαρκάδα, μπορούμε να πάρουμε μαζί μας την ‘weatherproof’ μηχανή μας, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι οτιδήποτε περισσότερο από κάποιες σταγόνες νερού (π.χ. ένα κύμα), ενδέχεται να προξενήσει ζημιά στα ηλεκτρονικά συστήματα της μηχανής.
Ποιές επιλογές απομένουν λοιπόν σε όσους θέλουν κάτι παραπάνω από μια φωτογραφία στην παραλία;

‘Waterproof’ μηχανές για μικρά βάθη Οι μηχανές με την ένδειξη ‘waterproof’ μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς υποβρύχια θήκη (ως έχουν), σε μικρά όμως βάθη. Τέτοιες μηχανές είναι ελάχιστες και συγκεκριμένα οι εξής:
(α) Pentax Optio Wpi και WP10, για χρήση μέχρι βάθους 1,5 μέτρων
(β) Olympus stylus 720 SW, για χρήση μέχρι βάθους 3 μέτρων

Θήκες, για μεγάλα βάθη


Αντίθετα, όλες σχεδόν οι εταιρείες κατασκευάζουν υποβρύχιες πλαστικές θήκες για compact μηχανές, ενώ παράλληλα και πολλές ανεξάρτητες εταιρείες (π.χ. Ikelite, Sea & Sea, Ocean Optics) διαθέτουν ειδικές θήκες (housings) για ρεφλέξ μηχανές.Εδώ, οι διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές μπορούν να χωρισθούν σε τρεις γενικές κατηγορίες:
• (α) Ειδικές θήκες από κατασκευαστές φωτογραφικών μηχανών, οι οποίες προορίζονται για συγκεκριμένα μοντέλα τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε βάθη που κυμαίνονται ανάλογα με την θήκη, από 3 μέχρι 40 μέτρα. Οι θήκες αυτές είναι κατασκευασμένες από ειδικό άκαμπτο διαφανές πλαστικό (PVC). Τα χειριστήρια της μηχανής φθάνουν στο εξωτερικό της θήκης με διάφορα ωστήρια και μοχλούς. Το βάρος των θηκών έξω από το νερό φθάνει τα 1-2 κιλά, αλλά μέσα στην θάλασσα η πλευστότητά τους είναι ουδέτερη, κάνοντας έτσι πολύ εύκολη την χρήση τους.Τέτοιους τύπους θηκών για τις μηχανές τους διαθέτουν οι : Canon, Nikon, Olympus, Sony και Casio.
Οι σχετικά προσιτές τιμές ξεκινούν από 100 ευρώ για θήκες βάθους 3 μέτρων, ενώ κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ για θήκες βάθους 40 μέτρων.
• (β) Εύκαμπτες θήκες από ειδικό ανθεκτικό μίγμα πλαστικού PVC, οι οποίες κατασκευάζονται από την γερμανική εταιρεία Ewa-Marine. Η δεξιά πλευρά τους έχει είτε υποδοχή για το ένα δάχτυλο στην περίπτωση αυτόματων – autofocus μηχανών, είτε την μορφή εύκαμπτου γαντιού, μέσα στο οποίο μπαίνει το χέρι μας ώστε να πλησιάσει τα χειριστήρια της μηχανής. Ο φακός “βλέπει” μέσα από ένα στρογγυλό κομμάτι γυαλιού προσαρμοσμένο κατάλληλα στο εμπρόσθιο μέρος της πλαστικής θήκης.
Άλλο ένα κομμάτι γυαλιού προσαρμόζεται στο πίσω μέρος της πλαστικής θήκης, για
να γίνεται εύκολα η προεπισκόπηση από την οθόνη LCD.

Σύμφωνα με αυτήν την σχεδιαστική φιλοσοφία, οι θήκες δεν προορίζονται για συγκεκριμένες μηχανές, αλλά μάλλον για μια ομάδα μηχανών συγκεκριμένου μεγέθους. Έτσι, διατίθενται θήκες τριών τύπων:

(ι) Μικρές θήκες, για compact μηχανές,
(ιι) Μεσαίες θήκες για ρεφλέξ μηχανές(SLR)
(ιιι) Μεγάλες θήκες για ρεφλέξ μηχανές, εφοδιασμένες με εξωτερικό flash.

Μια τέταρτη κατηγορία καλυμμάτων, απευθύνεται σε βιντεοκάμερες.

Η τιμή των προϊόντων της Ewa-Marine ξεκινά από 80 Ευρώ για θήκη που χωρά μια μικρή compact μηχανή και φθάνει στα 220 ευρώ εάν η θήκη προορίζεται για ρεφλέξ μηχανή (π.χ. D70, 350D κλπ).
Οι μικρές θήκες προορίζονται για χρήση σε μικρότερα βάθη (μέχρι 10 περίπου μέτρα), ενώ οι μεγαλύτερες θήκες (κατηγορίες β και γ) προδιαγράφονται για βάθη 20-30 μέτρων. Ωστόσο, σε μεγάλα βάθη πρέπει να προσέξουμε την πίεση που αναπόφευκτα θα ασκεί το νερό στην θήκη και αυτή με την σειρά της στον πτυσσόμενο φακό αλλά και στο πίσω μέρος της μηχανής – πλήκτρα και οθόνη (ας μην ξεχνάμε ότι οι θήκες είναι εύκαμπτες).
• (γ) Ειδικά προσαρμοσμένες θήκες (housings) για τις περισσότερες ρεφλέξ μηχανές, ικανές να αντέξουν την πίεση του νερού σε βάθος 70 μέτρων (8 ατμόσφαιρες) ή και περισσότερο. Τέτοιες θήκες είναι κατασκευασμένες από συμπαγές ανοδιωμένο αλουμίνιο, βαμμένο κατάλληλα, ή από ειδικό διαφανές polycarbonate υλικό, ενώ με διάφορους μοχλούς και ωστήρια φέρνουν στο εξωτερικό της θήκης τα χειριστήρια της συγκεκριμένης μηχανής για την οποία έχουν κατασκευασθεί. Η στεγανότητα εξασφαλίζεται με πλαστικά δακτυλίδια κατά μήκος των ανοιγμάτων (O-rings), ενώ ειδικά σκόπευτρα επιτρέπουν το καδράρισμα στον χρήστη που φορά μάσκα. Το βάρος τους έξω από το νερό φθάνει τα 3-4 κιλά, αλλά μέσα στην θάλασσα η πλευστότητά τους είναι ουδέτερη, κάνοντας έτσι πολύ εύκολη την χρήση τους.
Ωστόσο, η τιμή τους είναι ιδιαίτερα …. αλμυρή, αφού ξεκινά από περίπου 1.000 ευρώ για θήκες δημοφιλών ρεφλέξ μηχανών. Γνωστές εταιρείες που ενεργοποιούνται στον χώρο αυτό είναι η Ikelite, η Hugyfot, η Sea&Sea, η Ocean Optics, η Fantasea και η Nexus. Η Ikelite διαθέτει θήκες με τις ίδιες προδιαγραφές και για πολλές compact μηχανές.Όλες οι θήκες αυτής της κατηγορίας είναι εφοδιασμένες με υποδοχή για την σύνδεση εξωτερικού υποβρύχιου φλάς.

Η φροντιδα της υποβρυχιας θηκης

• Αντίθετα με τις καθημερινές μας φωτογραφικές μηχανές που τις πάμε για service κάθε…δεκαετία, οι υποβρύχιες μηχανές και ειδικότερα οι θήκες χρειάζονται την αμέριστη φροντίδα μας. Ειδ’ άλλως πολύ σύντομα θ’ αρχίσουν να μπάζουν νερά και θα αχρηστέψουν τον ακριβό ψηφιακό εξοπλισμό μας.• Βγαίνοντας από τη θάλασσα ξεπλένουμε με άφθονο νερό της βρύσης.
• Αφήνουμε να στεγνώσει σε σκιερό μέρος
• Εν συνεχεία προχωράμε στη συντήρηση της βασικής ελαστικής τσιμούχας (O-ring) που σφραγίζει περιμετρικά τη θήκη, έτσι όπως αυτή χωρίζεται σε δύο τμήματα.
• Αφαιρούμε την τσιμούχα πολύ προσεκτικά και εξετάζουμε αν στο αυλάκι που ήταν τοποθετημένη, έχουν μείνει κατάλοιπα άμμου, υγρασίας κλπ. Σκουπίζουμε με μαλακό στεγνό πανί.
• Καθαρίζουμε την ίδια την τσιμούχα από πιθανά προσκολλημένους κρυστάλλους αλατιού, άμμου κλπ.
• Τέλος, επαλείφουμε την καθαρή και στεγνωμένη τσιμούχα με την ειδική σιλικονούχα αλοιφή, η οποία και συντηρεί και στεγανοποιεί.
• Επίσης, φροντίζουμε να απομακρύνουμε άμμο που τυχόν έχει προσκολληθεί από κάτω.

 
©copyright design and developer 2016 - 2017 ©NikosT All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού