Ρύθμιση sharpen στην φωτογραφική μηχανή - NikosT

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ρύθμιση sharpen στην φωτογραφική μηχανή

Άρθρα μου
Ρύθμιση sharpen στην φωτογραφική μηχανή.
Με έχουν ρωτήσει επανηλειμμένος, αν είναι σωστό να πειράζουμε την ρύθμιση της οξύτητας στην μηχανή μας, και σε τι ωφελεί ή βλάπτει την φωτογραφία μας.
Λοιπόν η αρχική έννοια οξύτητα όπως λέει και η λέξει, σημαίνει ότι θα μας ανεβάσει τον θόρυβο της φωτογραφίας.

Αν πάρουμε όμως την απόφαση να ανεβάσουμε την οξύτητα μέσω των ρυθμίσεων, θα πρέπει να λάβουμε και υπόψη μας, το τελικό μέγεθος που θέλουμε την φωτογραφία μας.

Αν έχουμε υψηλή ρύθμιση της οξύτητας και θέλουμε να δημιουργήσουμε μια φωτογραφία 6000χ4000 καταλαβαίνετε ότι πολλαπλασιάζεται και μεγεθύνεται ταυτόχρονα και ο  θόρυβος.

Υπάρχει όμως ένα μυστικό, το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Αν η φωτογραφία μας αποθηκεύεται σε αρχείο RAW, τότε, όταν το μετατρέψουμε σε αρχείο jpg απορροφάτε κατά την δημιουργία της μετατροπής, μέρος του θορύβου. Και αυτό βέβαια πάνω στην μηχανή, και με το δικό της πρόγραμμα. Οι εταιρίες έχουν εξελίξει τα λογισμικά τους ώστε αυτές οι ατέλειες σε μια μετατροπή να λαμβάνονται υπόψη και να μην θυσιάζονται στην ποιότητα, αλλά αντίθετα το εκμεταλλεύονται ώστε να γίνεται πιο συμπαγής η φωτογραφία.

Δηλαδή ένα από τα θετικά της αύξησης της οξύτητας είναι ότι στον υπολογιστή μας κατεβάζουμε ένα αρχείο jpg πιο συμπαγές, και με καλύτερη λεπτομέρεια.

Το αρνητικό είναι ότι οι εταιρίες αυτήν την απλόχερη βοήθεια την τοποθετούν στα καλά τους μοντέλα. ( Nikon D3X-D3S-D7000 CANON EOS 1DS MARK III – EOS 1D Mark IV – EOS 1D MARK III – EOS 5D Mark II).
Προσέξτε. Μην σας ξεγελούν αν η compact μηχανή σας έχει την λειτουργία να αποθηκεύει και στα δυο αρχεία. Απλός κάνει μια μετατροπή.

Αυτό προϋποθέτει όπως είπα αν αρχειοθετούμε σε αρχείο RAW. Αν τώρα αρχειοθετούμε σε αρχείο jpg τότε για να αποφύγουμε τον θόρυβο, κατεβάζουμε τα αρχεία μας, τα μετατρέπουμε σε PSD δουλεύουμε τις φωτογραφίες μας και τις αποθηκεύουμε πάλι σε jpg. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε τον όγκο του κόκκου, με αποτέλεσμα να μειώνουμε και τον θόρυβο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.

Αν έχουμε μια καλή μηχανή, δεν μας χρειάζεται η αύξηση της οξύτητας, έτσι κι αλλιώς το πρόγραμμα είναι τόσο καλό που το φτιάχνει από μόνο του. Αν παρόλα αυτά ανεβάσουμε την οξύτητα, σε μεγάλο ποσοστό θα πάρουμε μόνο το καλό μέρος αυτής της ρύθμισης, με καλά αποτελέσματα.

Αν η φωτογραφία μας προορίζεται για μεγάλο κάδρο, είναι απαγορευτικό να ανεβάσουμε την οξύτητα.

Αν μετατρέψουμε τα αρχεία raw σε jpg, θα πάρουμε ποιο συμπαγή φωτογραφία και καλύτερη λεπτομέρεια, με προϋπόθεση πάντα, να γίνει μέσο του προγράμματος της μηχανής.
Προσοχή. Μην παρασυρθείτε και αρχίζετε να μετατρέπετε σε jpg τις φωτογραφίες σας, διότι το αρχείο RAW περιέχει όλες τις λεπτομέρειες της φωτογράφισης, οπότε είναι ένα επεξεργάσιμο αρχείο, ενώ το αρχείο jpg, είναι ένα τελικό αρχείο.

Αν λοιπόν θέλουμε να δουλέψουμε τις φωτογραφίες μας, θα τις αποθηκέψουμε σε RAW.

Μόνο αν θέλουμε μια συγκεκριμένη φωτογραφεία να της ανεβάσουμε για κάποιο λόγο την οξύτητα ρυθμίζουμε ΜΟΝΟ για αυτήν την μετατροπή σε jpg.

Άρθρο του ©NikosT
3-3-2015
e-Mail: info@nikost.gr  
Επιστροφή στο περιεχόμενο