personal blog - NikosT

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιντεάλ: Το τελευταίο χρειροκρότημα στον ιστορικό κινηματογράφο

NikosT
Δημοσιεύθηκε από σε blog · 31 Δεκέμβριος 2023
31.12.2023
Εκατοντάδες κόσμου στην τελευταία προβολή ταινίας - Στους τίτλους τέλους, σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να χειροκροτούν

Ύστερα από 102 χρόνια λειτουργίας, ο κινηματογράφος «Ιντεάλ» έριξε αυλαία και πλήθος κόσμου πήγε για την τελευταία προβολή ταινίας.

Όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους του «Pulp Fiction» οι 800 περίπου θεατές που βρέθηκαν στον χώρο σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και άρχισαν να χειροκροτούν.

Σχετικό βίντεο αναρτήθηκε στα social media.
𝝖𝝝𝝖𝝢𝝖𝝩𝝤 𝝞𝝢𝝩𝝚𝝖𝝠! Αυτό είναι το συγκλονιστικό χειροκρότημα 800 περίπου θεατών που σηκώθηκαν από τις θέσεις τους για να επευφημήσουν όρθιοι το CINE IDEAL στην τελευταία του νύχτα και την ύστατη προβολή του, χθες βράδυ, σε μια μνημειώδη εκδήλωση ανυπολόγιστης συγκίνησης, που σηματοδοτεί ένα άδικο τέλος εποχής για την πιο ιστορική αίθουσα της Αθήνας και τοποθετείται στις πιο μαύρες σελίδες των χρονικών του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού. Όλοι και όλες μας από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας υποκλινόμαστε στο μεγαλείο μιας αίθουσας που σημάδεψε τις ζωές μας και θα υπάρχει για πάντα στη μνήμη των εκατομμυρίων ανθρώπων που έβγαλαν κάποτε εισιτήριο για κάποια προβολή του. Ζήτω το 𝝞𝝢𝝩𝝚𝝖𝝠. #ΝύχτεςΠρεμιέρας #idealcinema

Λειτουργούσε από το 1921, στην «καρδιά» της Αθήνας, την οδό Πανεπιστημίου. Το «Ιντεάλ» έχει υποδεχθεί και διαμορφώσει ολόκληρες γενιές σινεφίλ και θα λείψει πολύ από τους σύγχρονους λάτρεις του σινεμά στο κέντρο της Αθήνας.

Τα εισιτήρια για την τελευταία προβολή, την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου, όπως ήταν αναμενόμενο, έγιναν ανάρπαστα μέσα σε ελάχιστες ώρες.

Τέλος εποχής για τον ιστορικό κινηματογράφο
Το κλείσιμο του «Ιντεάλ» σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον διάσημο κινηματογράφο, ενώ αλλαγή τοπίου διαπιστώνεται στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ο Ιντεάλ ήταν η παλαιότερη εν λειτουργία αίθουσα.

Οι διαχειριστές του, τα αδέλφια Σπέντζου, παραδίδουν τα κλειδιά του στον ξενοδοχειακό όμιλο Μήτση στον οποίο εκμισθώθηκε από τον e-ΕΦΚΑ το κτίριο του Τσίλλερ εμβαδού 8.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 830 στεγάζουν τον κινηματογράφο.

«Ιντεάλ» από το «Ιδεώδες»
Ο Ιντεάλ ξεκίνησε το 1921 ως «Σαλόν Ιντεάλ» με το όνομά του να σημαίνει «Ιδεώδες». Μέσα στα χρόνια, οι θεατές κατάφεραν να δουν μεγάλες ταινίες και παραστάσεις.

Αρχικά, ο κινηματογράφος διέθετε 2.000 θέσεις, μοιρασμένες στην πλατεία και τον μεγάλο του εξώστη. Έγινε ο δεύτερος αθηναϊκός κινηματογράφος που έγινε πλήρως ομιλών με υπερ-σύγχρονα για την εποχή τους συστήματα ήχου της RCA, αλλά και ο πρώτος που σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής εγκατέστησε στερεοφωνικό ήχο.

Η σύγχρονη εποχή
Το 1991, το Σινέ Ιντεάλ έκανε ριζική ανακαίνιση και έγινε μία από τις πλέον πολυτελείς αίθουσες της Ευρώπης. Οι εξωτερικοί χώροι διατηρούν το νεοκλασικό στιλ του κτιρίου. Όμως στο εσωτερικό ακολουθεί τα πρότυπα των σύγχρονων premium cinemas.

Οι θέσεις μειώθηκαν σε 750, καθώς διαθέτει νέες, αναπαυτικές και τεράστιες πολυθρόνες. Η wall-to-wall οθόνη του καταλαμβάνει επιφάνεια 150 τ.μ. και εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη σε μεμονωμένη αίθουσα σήμερα στην Ελλάδα.

Το Ιντεάλ ήταν το πρώτο σινεμά της πόλης που εγκατέστησε σύστημα ήχου Dolby SR, με πιστοποίηση κατά THX του Τζωρτζ Λούκας. Λίγα χρόνια αργότερα, αναβαθμίστηκε σε ψηφιακό πεντακάναλο.

Μέχρι το τέλος, δηλαδή το επικείμενο κλείσιμό του, το Ιντεάλ είναι εξοπλισμένο με πανίσχυρο ψηφιακό προβολέα, για 2D και 3D ταινίες, ενώ υπήρξε από τα πρώτα -και ακόμα μετρημένα στα δάχτυλα- σινεμά που εγκατέστησαν το οκτακάναλο ψηφιακό σύστημα ήχου Dolby Surround 7.1. Στην καμπίνα του, η μηχανή προβολής για φιλμ λειτουργεί ακόμα, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να προβάλει ταινίες σε φεστιβάλ και αφιερωματικές διοργανώσεις.

Φωτογραφίες: NDPPHOTO / ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΡΕΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια
e-Mail: info@nikost.gr  
Επιστροφή στο περιεχόμενο