Τι ζητούν οι Βούλγαροι στην Μακεδονία μας;
Δημοσιεύθηκε από ©NikosT σε Ιστορικές αλήθειες · Τρίτη 13 Μαι 2025 · 2:30

🔴Τι ζητούν οι Βούλγαροι στην Μακεδονία μας;
🔴Αυτή την χρονική περίοδο (από τις 20 Απριλίου ως τις 15 Μαΐου) συμπληρώνονται 84 χρόνια από την έναρξη της βουλγαρικής κατοχής στην Ανατολική Μακεδονία (ανατολικά του Στρυμώνα - νομοί Σερρών, Δράμας, Καβάλας) και Θράκη (με εξαίρεση το μεγαλύτερο μέρος του νομού Έβρου, που ήταν υπό γερμανικό έλεγχο). Επρόκειτο για την τρίτη κατά σειρά βουλγαρική κατοχή της ευρύτερης περιοχής - πρώτη ήταν το 1913 και η δεύτερη την περίοδο 1916-1918.
🔴Θεωρητικά, η βουλγαρική κατοχή των εδαφών αυτών ήταν προσωρινή (από τους Γερμανούς χαρακτηρίζονταν «εδάφη υπό προσωρινή βουλγαρική στρατιωτική διοίκηση») και η οριστική διευθέτηση των συνόρων θα γινόταν μετά το τέλος του πολέμου. Ως εκ τούτου, δεν είχε επιτραπεί η επίσημη προσάρτηση των εδαφών αυτών στο βουλγαρικό κράτος.
🔴Αυτά βεβαίως δεν εμπόδισαν τους Βούλγαρους να ακολουθήσουν σκληρή πολιτική αφελληνισμού και εκβουλγαρισμού στα κατεχόμενα εδάφη. Προς τούτο, αντικατέστησαν αμέσως τις ελληνικές αρχές με βουλγαρικές και προχώρησαν σε μαζικές απελάσεις των επιφανών Ελλήνων και των δημοσίων υπαλλήλων, έκλεισαν τα ελληνικά σχολεία και τα αντικατέστησαν με βουλγαρικά, καθιέρωσαν ως επίσημη γλώσσα την βουλγαρική και απαγόρευσαν την χρήση της ελληνικής γλώσσας, αντικατέστησαν Έλληνες κληρικούς με Βουλγάρους (63 κληρικοί όλων των βαθμίδων απελάθηκαν και 58 εκτελέστηκαν), εκβουλγάρισαν τις ονομασίες πόλεων και χωριών, αλλά ακόμα και τα ονοματεπώνυμα των Ελλήνων.
🔴Η καταπίεση οδήγησε σε μαζική φυγή του ελληνικού πληθυσμού και υπολογίζεται ότι περίπου 170.000 Έλληνες είχαν καταφύγει στην γερμανική ζώνη κατοχής. Εκτός από την καταπίεση, οι Βούλγαροι έκαναν και μαζικές εκτελέσεις, με αποκορύφωμα τις σφαγές του Δοξάτου και της Δράμας, που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1941. Ο συνολικός αριθμός των Ελλήνων που εκτελέστηκαν από τους Βουλγάρους σε επιχειρήσεις αντιποίνων, φτάνει τις 30.000.
🔴Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΕΑΜ ήταν σχεδόν ανύπαρκτο στις υπό βουλγαρική κατοχή περιοχές, κι όλο το βάρος της αντίστασης είχε πέσει στις Εθνικές Αντιστασιακές Οργανώσεις του Αντώνη Φωστερίδη. Άλλωστε, ήταν γνωστές οι προνομιακές σχέσεις του ΚΚΕ με τους Βουλγάρους, που αποδείχθηκαν στην πράξη με την απελευθέρωση 27 ηγετικών στελεχών του ΚΚΕ από την Ακροναυπλία, τον Ιούνιο του 1941, με παρέμβαση της βουλγαρικής πρεσβείας.
🔴Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως ναι μεν η Βουλγαρία είχε ενταχθεί στον Άξονα, αλλά ήταν η μόνη χώρα του Άξονα που δεν είχε «φασιστικού» τύπου καθεστώς, κι ούτε καν «φασιστικό» κόμμα. Παράλληλα, η Βουλγαρία έπαιζε σε διπλό ταμπλώ, καθώς ήταν η μόνη χώρα του Άξονα που δεν είχε στείλει στρατεύματα στο Ανατολικό Μέτωπο και διατήρησε, καθ’ όλη την διάρκεια του πολέμου, διπλωματικές σχέσεις με την ΕΣΣΔ.
🔴Εν τέλει, στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, ο Κόκκινος Στρατός εισήλθε στην Βουλγαρία, την κατέλαβε χωρίς καμμία αντίσταση και εγκατέστησε κομμουνιστική κυβέρνηση. Ωστόσο, τα βουλγαρικά κατοχικά στρατεύματα δεν αποχώρησαν από την Ελλάδα, ελπίζοντας σε διαιώνιση της κατοχής, με την βοήθεια της ΕΣΣΔ και του ΚΚΕ. Ευτυχώς, στην περίπτωση αυτή οι Βρετανοί ήταν ανένδοτοι και απαίτησαν την αποχώρηση των Βουλγάρων.
🔴Έτσι, στις 26 Οκτωβρίου αποχώρησε ο βουλγαρικός στρατός κατοχής από την Α. Μακεδονία και Θράκη, προκαλώντας αισθήματα βαθιάς ανησυχίας στους αριστερούς:
«Άρχισε η αποχώρηση του βουλγαρικού στρατού από την Α. Μακεδονία και τη Θράκη. Οι Έλληνες σύντροφοι ανησυχούν πολύ».
🔴Η Βουλγαρία έκανε μια τελευταία προσπάθεια να κρατήσει τουλάχιστον την Θράκη, τον Ιούλιο του 1946, στην Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων, με την βοήθεια της ΕΣΣΔ:
«Αυτή τη στιγμή διάλεξε η Σοβιετική Ένωση να ανακινήσει το θέμα της Δυτικής Θράκης, προτείνοντας στη Διάσκεψη Ειρήνης να παραχωρηθεί η περιοχή αυτή στη Βουλγαρία».
Ευτυχώς, οι Βρετανοί δεν συζήτησαν καν το θρασύτατο αυτό αίτημα!
Πηγές:
📍«Εμφύλιος Πόλεμος - Έγγραφα από τα γιουγκοσλαβικά και βουλγαρικά αρχεία», επιμέλεια Β. Κόντη και Σ. Σφέτα.
📍Ανδρέας Παπανδρέου, «Η δημοκρατία στο απόσπασμα».
📍Αθανάσιος Χρυσοχόου, «Η Κατοχή εν Μακεδονία».
Το άρθρο το βρήκα εδώ
Αμαλία🇬🇷
0
αξιολογήσεις