My Blog - ©Walking in Hellas

©NikosT - "©Walking in Hellas" - "©Photo - News" - "©60gr"
MENU
MENU
Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λουτρά Ελευθερών Καβάλας

©Walking in Hellas
Δημοσιεύθηκε σε *Προσωπικές σκέψεις · 12 Οκτώβριος 2020
Το κανάλι μας το καλοκαίρι επισκέφτηκε τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις των λουτρών. Μια λέξη. Απογοήτευση. Και ηθική και πολιτική απογοήτευση.
Ακόμα περισσότερο απογοήτευση από τους κάτοικους της Καβάλας όπου ανήκει χωροταξικά για την αδιαφορία τους, ένα αριστούργημα της φύσης που θα έφερνε χιλιάδες ευρώ στην χώρα μας βρίσκεται εκεί στο έλεος του χρόνου.
Όσο βρισκόμασταν εκεί για τα γυρίσματα εμφανίστηκαν τρία αυτοκίνητα ΙΧ με Γερμανικές πινακίδες. Έκανα ένα επιχείρημα επικοινωνίας και μάλιστα ο ένας οδηγός μιλούσε καλά ελληνικά. Του συστήθηκα και εξήγησα σαν κανάλι τι κάνουμε οπότε δέχτηκε να κάνουμε κουβέντα. Τον ρώτησα αρχικά από που γνωρίζει τα λουτρά. Μου είπε ότι ερχόταν από μικρό παιδί. Τα λουτρά ήταν παράδεισος για τους κατοίκους. Έκλεισε την κουβέντα μας ότι στην Γερμανία το γνωρίζουν το μέρος και έρχονται για τα λουτρά. Τέλος μου δήλωσε απογοήτευση για αυτήν την κατάντια και ότι δεν το εκμεταλλεύεται το κράτος.
Εγώ θα προσθέσω και τα εξής άλλα λουτρά που υπονομεύτηκαν ενώ είναι άκρος εκμεταλλεύσιμα. Λουτρά Βόλβης. Πλήρης καταστροφή αφού αποδόθηκε με τις ευχές ποιων σε ΜΚΟ και έγινε κέντρο μεταναστών. Λουτρά θερμών Νιγρίτας. Υπολειτουργεί. Λουτρά Απολλωνίας, Λουτρά Θέρμης, και πόσα άλλα. Άραγε γιατί εγκαταλείφτηκαν;  
Διαβάστε της ιδιότητες των λουτρών Ελευθερών Καβάλας αλλά και των υπολοίπων κάτω από τα video.

Τα Λουτρά Ελευθερών είναι χωριό του Δήμου Παγγαίου της περιφερειακής ενότητας Καβάλας Οι ιαματικές πηγές της περιοχής είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Πιθανώς εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη (θασιακό εμπόριο) Απολλωνία, που η ονομασία της σχετίζεται με ιαματικές πηγές. Τα νερά των πηγών έχουν χλωριονατριούχα σύσταση με παρουσία υδρόθειου και έχουν θερμοκρασία 37 με 41,5°C. Η συνολική επιφανειακή παροχή τους εκτιμάται σε περίπου 267 κυβικά μέτρα την ώρα, η οποία μπορεί να αυξηθεί. Τα νερά τους θεωρούνται κατάλληλα για μυοσκελετικές παθήσεις, δερματοπάθειες, παθήσεις του κυκλοφορικού, εισπνευσιοθεραπεία σε άσθμα κλπ. Σήμερα στα λουτρά σώζονται 31 κτίρια. Το παλαιότερο από τα σωζόμενα κτίρια είναι ένα οθωμανικό λουτρό των τελών του 18ου αιώνα. Η περιοχή μετατράπηκε σε λουτρόπολη όταν το 1908-1910 ο καπνέμπορος Ζάχος Ζάχου ανέλαβε την εκμετάλλευσή τους από το οθωμανικό δημόσιο. Τον σχεδιασμό της ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Ζάχος. Τα κτίρια που αποδίδονται σε αυτόν είναι τα ξενοδοχεία «Αμφίπολις» και «Παγγαίο» και το ισόγειο του κτιρίου του εστιατορίου. Λόγω της μεγάλης απόστασης της λουτρόπολης από κάποιο οικισμό σε αυτή κτίστηκαν διάφορα καταστήματα, όπως φούρνος και παντοπωλείο. Κτίρια στη λουτρόπολη συνέχισαν να κτίζονται σε όλον τον 20ό αιώνα, σχηματίζοντας ένα μικρό οικισμό, ο οποίος όμως σήμερα έχει εγκαταλειφθεί. 21 δασικά στρέμματα περίπου έχουν αποχαρακτηριστεί για να ανοικοδομηθεί νέο θεραπευτήριο και εγκαταστάσεις διαμονής και εστίασης συνολικής δυναμικότητας 400 περίπου κλινών. Σήμερα υπάρχει πλήρης εγκατάλειψη. Σε λοφίσκο κοντά στην θάλασσα, στο δρόμο προς Νέα Πέραμο, βρίσκεται τετράπλευρος βυζαντινός πύργος, γνωστός ως Πύργος της Απολλωνίας, (https://www.youtube.com/watch?v=ssV7t...) ο οποίος χρονολογείται από τον 13ο - 14ο μ. Χ. αιώνα και σώζεται σε μεγάλο ύψος. Περιβάλλεται από μικρό οχυρωματικό περίβολο και άλλα οικοδομήματα©copyright design and developer 2007-2020 ©NikosT. All rights reserved
©copyright design and developer 2007-2019 ©NikosT. All rights reserved
Επιστροφή στο περιεχόμενο